Stiglo je lepo vreme i konačno je otvorena sezona roštiljanja! Najukusnija hrana je sa aromom dima, mekana, fina i sveža. Međutim, ono što nas čeka posle svakog roštilja, nije baš nešto čemu se posebno radujemo. Na gril se lepi gar i mast, a posao čišćenja je često zamoran i dugotrajan. U nastavku vas čekaju zanimljivi trikovi i metode, koje će vam olakšati proces čišćenja.
NE PROPUSTITE: Recept do savršenog roštilja
1. Kada roštilj počne da se hladi, rešetku prekrijte novinama natopljenim vodom. Zatvorite poklopac i ostavite da odstoji pola sata. Toplota roštilja u reakciji s vlažnim novinama - dovešće do parnog čišćenja rešetke.
2. Dok je gril i dalje topao, polovinu glavice crnog luka stavite na viljušku i pređite preko rešetki. Zahvaljujući soku iz luka nastaće para, pa će se i zalepljeni ostaci hrane lakše ukloniti.
3. Pomešajte 500 ml vinskog sirćeta sa istom količinom vode i sipajte u flašicu sa raspršivačem. Rastvor nanesite na rešetku roštilja i ostavite da deluje 10-ak minuta. Ukoliko su se hrana, masnoća i gar baš jako zalepili za rešetku ili unutrašnjost roštilja, možete koristiti i čisto sirće.
4. Ako vam je ostalo piva - polijte ga po toplom roštilju. Nastaće reakcija koja će omogućiti da ostatke skinete bez puno muke.
5. Nakon što završite sa čišćenjem, održavajte toplotu roštilja još najmanje 15 minuta. Termički proces će uništiti sve preostale bakterije i nečistoće.
NE PROPUSTITE: Letnja hrana koja goji
Ako ste pravi gurman i uživate u ukusnim zalogajima, verujemo da će vam ovi nesvakidašnji trikovi u čišćenju biti od koristi. Potrudite se da rešetke roštilja očistite posle svake uporebe, kako biste izbegli transfer bakterija prilikom sledećeg roštiljanja. Uživajte u lepom vremenu i svojim omiljenim gril receptima!
NAJPOPULARNIJI Komentari