Prvomajski praznici su nezamislivi bez ukusnog roštilja. Bilo da preferirate čisto meso, ili na gril dodajte ribu, ražnjiće i povrće - roštilj je nezamenjiv deo prolećnog druženja. Moglo bi se reći da 1. maja otvaramo sezonu roštiljanja, pa do kasne jeseni često raspaljujemo vatru i uživamo u najsočnijim ukusima i primamljivim mirisima. Kako da pripremite najukusniji roštilj, koristeći trikove i savete profesionalnih roštiljdžija - saznajte u nastavku!
NE PROPUSTITE: 11 trikova koji će vas učiniti kulinarskim genijem!
Iako se većina vodi idejom da roštljanje predstavlja najjednostavniji način pripreme mesa, postoje određene cake pomoću kojih će vaš roštilj parirati specijalitetima slavnih roštilj majstora! Evo trikova koje su stručnjaci nesebično podelili s nama:
1. Ne koristite gril na gas
Postoje brojni načini za potpalu roštilja: ugalj, briket, cepanice... Ono oko čega se kulinarski eksperti slažu, jeste da ne bi trebalo koristiti gril na gas. Dim daje pravi ukus i dodatnu aromu mesu koje se pripema roštiljanjem. Ako nema dima, nema ni karaktersitičnog mirisa i ukusa roštilja!
2. Korisitite drvo voćki za dodatni šmek
Voćno drvo pomešano sa ugljem - dodaće diskretnu aromu vašem roštilju. Koristite šta god vam je pri ruci: drvo jabuke, višnje, grožđa ili breskve.
3. Strpljenje je zlato
Iako mnogi roštilj smatraju brzom hranom, za pripremu kvalitetnog roštilja potrebno je vreme i strpljenje. Nema potrebe da stalno zavirujete, dodajete potpalu, menjate temperaturu. Podesite idealnu temperaturu, pa meso ostavite da se peče i samo povremeno proverite da li sve teče svojim tokom. Ukoliko previše žurite s pripremom, rizikujete da meso ostane nepečeno ili postane reš.
4. Neka meso "odstoji" pre jela
Nakon što meso sklonite sa grila, ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što počnete s jelom. Tako će uspeti da upije sve sokove, koji će sprečiti da se brzo isuši.
5. Sva oprema mora biti čista
Ukoliko ste upravo uložili u novi gril, vrlo je važno da primenite određene mere predostrožnosti, kako biste izbegli neželjene posledice. Raspalite vatru i ostavite da gori 45 minuta do sat vremena, pre nego što uopšte počnete s roštiljanjem. Vatra i toplota će uništiti sva moguća zagađenja: ulje, mast, preostale komadiće metala... Ispratite ovaj postupak i ako dugo niste koristili roštilj i sada ga, prvi put od prošlog leta, vraćate u upotrebu.
6. Upotrebite aluminijumsku foliju za čišćenje gril ploče
Svi se raduju roštiljanju, ali se retko ko raduje kasnijem čišćenju. Umesto profesionalne četke za čišćenje roštilja, iskoristite komad alu folije. Napravite lopticu od folije, uhvatite je hvataljkama i izribajte gril ploču. Folija će očistiti rešetke bez puno muke.
NE PROPUSTITE: Recept do savršenog roštilja
Verujemo da i sami znate neke trikove za savršen roštilj, koji se generacijama prenose s kolena na koleno. Ono što je sigurno, jeste da je roštilj ipak najukusniji u društvu porodice i prijatelja. Možda zvuči kao izlizana fraza, ali ljubav zaista daje dodatnu aromu svakom jelu.
NAJPOPULARNIJI Komentari