Foto: www.giadadelaruentiis.com
Da biste znali male trikove kojima se služe profesionalni kuvari ne morate nužno završiti kulinarsku školu.
Važno je iskustvo i ljubav prema kuvanju.
Međutim, u nastavku delimo s vama 11 vrlo korisnih trikova koji će vam značiti pri raznim nezgodnim situacijama u kuhinji.
NE PROPUSTITE: Pravila ekonomičnog kuvanja - samnjite, ponovo koristite, reciklirajte
1. Žilavo meso
Da meso ne bi ličilo na žavakaću gumu i ne bi bilo žilavo poslužite se sledećim trikovima i rezultati će biti sjajni.
- Dok pečete snicle stavte krišku jabuke, ananasa ili kruške preko jer će sokovi opustiti meso na pravi način.
- Uveče stavite meso u marinadu od jabuke, belog luka i maslinovg ulja i ostavite da stoji u frižideru čitavu noć.
- 10 minuta pre pečenja stavite meso u Koka-kolu, osušite ga pre pečenja i pospite biberom. Iznenadiće vas ukus i mekoća.
- 30 minuta pre pečenja meso može stajati u limunovom soku, kako bi zanto smekšalo.
Foto: www.shaws.com
2. Preslana supa
Ukoliko ste sipali malo više soli nego što je potrebno možete sve popraviti na jedan od sledećih načina.
- Dodajte još vode, ali ne preterujte jer se ukus može promeniti i supa biti gotovo bljutava.
- Stavite kesicu pirinča kako bi se so skupila na njega ili, ukoliko nemate adekvatnu kesicu, stavite kašiku pirinča koji ćete izbaciti kada budete cedili supu.
- Kocka šećera može takoše da raši problem.
- Krompir je odličan za privlačenje soli, pa uz subu možete kuvati i njega.
3. Miris luka
Luk ima veoma jak miris, posebno kada su u pitanju salate sa lukom. Da biste neutralisali miris i pomalo ljut ukus, pre služenja ga stavite kratko u posudu sa ledom.
Foto: www.brightside.me
4. Preslano meso
Ukoliko ste presolili meso jedino što možete da učinite jeste balansiranje s ukusima.
Nesoljeno povrće ili kiseliji sos neutralisaće preslan ukus.
5. Preslano povrće
Ukoliko ste skuvali povrće, a ukus je nepodnošljivo slan možete ga dokuvati u neslanoj vodi ili dodati nekoliko šnita paradajza.
6. Zagorelo meso
Meso koje je zagorelo spolja, a iznutra je sirovo nije baš jestivo. Isecite deo koji je pocrneo i nastavite da kuvate, pečete ili pržite s uljem ili vodom.
Toplo mleko u posudi može neutralisati miris zagorelosti, a dobar način je i da prebacite meso u drugu posudu i prekrijete je vlažnom krpom.
Foto: www.grillax.com
NE PROPUSTITE: Pravila bezbedne ishrane - put do zdravalj, prevencija bolesti
7. Previše masna supa
Ukoliko su supa ili čorba previše masni, morate je staviti na neko vreme u frižidera, a zatim, kaišikom ukloniti masnoću koja će se skupiti pri vrhu.
8. Palačinke koje se lepe za tiganj
Pre pečenja palačinaka važno je da je tiganj dobro zagrejan.
Ukoliko se i dalje lepe u smesu morate dodati još brašna.
9. Posuđe
Ukoliko želite da jelo koje se rashladilo servirate toplo sipajte ga u tanjire koje ste prethodno držali u rerni na 5 minuta.
Takođe, hladno jelo će biti svežije ukoliko su tanjiri prethodno stajali u frižideru.
Foto: www.brightside.me
10. Buđ u konzervi
Nije retka pojava da se u neotvorenim konzervama uhvatila buđ.
Neophodno je da je po otvaranju konzerve skinete viljuškom, dodate malo soli, šećera i sirćeta i zatim skuvate.
11. Zaleđen krompir i luk
Ukoliko su vam luk i krompir stajali napolju na temperaturama ispod nule, zanjte da se krompir može povratit u roku od 5 do 7 dana na sobnoj temperaturi, dok je luku potrebno da stoji na temperaturi do 5 stepeni iznad nule.
NE PROPUSTITE: 8 sjajnih trikova za spremanje kolača i torti
Nadamo se daće vam ovi trikovi koristiti.
Možete vi to same!
Izvor: www.brightside.me
NAJPOPULARNIJI Komentari