Nema boljeg simbola jeseni i opuštenog vikenda od mirisa pečenih jabuka i cimeta koji ispunjava dom. Ovaj recept za brzi kolač od jabuka savršeno kombinuje sočnost, toplinu začina i minimalno vreme provedeno u kuhinji. Fokus je na jednostavnosti i dubini ukusa, što ga čini idealnim izborom za profesionalni rezultat bez stresa.
Kulinarski fokus: Zašto je ovaj kolač brz, a sočan?
Tajna leži u kombinaciji otopljenog putera i smeđeg šećera. Otopljeni puter stvara vlažniju teksturu testa od hladnog putera, a smeđi šećer dodaje karamelnu notu koja se savršeno slaže sa jabukama i cimetom. Jabuke ne potapamo u testo, već ih poslažemo na vrh, puštajući ih da se tokom pečenja karamelizuju i puste tečnost, što testo čini neodoljivo sočnim.
Sastojci
Za kolač:
250 g višenamenskog brašna
180 g smeđeg šećera
1 prašak za pecivo
1/2 kašičice soli
1 kašičica mlevenog cimeta
1/2 kašičice mlevenog muskatnog oraščića
2 velika jajeta (L veličina)
120 ml mleka (punomasnog)
120 g putera (otopljenog i prohlađenog)
1 kašičica ekstrakta vanile
Za punjenje i posipanje:
2 veće jabuke (sorte kao što su Greni Smit ili Ajdared)
2 kašike smeđeg šećera
1 kašičica cimeta
Priprema i rerna:
Zagrejte rernu na 180°C (gornji/donji grejači). Pripremite okrugli pleh prečnika 22 cm – obložite dno papirom za pečenje i blago premažite puterom.
Priprema jabuka:
Jabuke oljuštite i uklonite im sredinu, pa ih isecite na tanke listiće ili manje kockice. U maloj činiji pomešajte narezane jabuke sa 2 kašike smeđeg šećera i 1 kašičicom cimeta. Ostavite ih sa strane da puste sok.
Mešanje suvih sastojaka:
U većoj činiji sjedinite brašno, 180 g smeđeg šećera, prašak za pecivo, so, cimet i muskatni oraščić. PRO-TIP: Uvek prosejte brašno i prašak za pecivo – time ćete sprečiti grudvice i osigurati prozračniju teksturu testa.
Spajanje mokrih sastojaka:
U drugoj posudi lagano umutite jaja, dodajte mleko, prohlađeni otopljeni puter i vanilu. Napomena: Puter mora biti prohlađen kako ne bi skuvao jaja.
Sjedinjavanje:
Polako dodajte mokre sastojke u suve. Mešajte samo dok se sastojci ne sjedine – izbegavajte prekomerno mešanje jer će to razviti gluten i učiniti kolač tvrdim.
Pečenje:
Smesu izlijte u pripremljeni pleh. Po vrhu ravnomerno rasporedite karamelizovane jabuke (tečnost koja se stvorila ostaje u činiji, nju ne sipajte u testo).
Pecite 35 do 40 minuta, ili dok čačkalica umetnuta u centar ne izađe čista (izmevši u vidu da je sočnija tamo gde je jabuka).
Serviranje za savršen vikend ugođaj
Ostavite kolač da se ohladi 10 minuta pre nego što ga izvadite iz pleha. Ovaj kolač je najlepši dok je još mlak.
Predlog profesionalca: Poslužite ga uz kuglu sladoleda od vanile ili uz preliv od tople karamele. Pospite ga sa malo prah šećera pre serviranja. Vaš dom će zamirisati na pravu, toplu jesen!
NAJPOPULARNIJI Komentari