Već znate da su nam slatkiši slaba tačka, i da teško odolevamo da uživamo u slatkim zalogajima, ali i da eksperimentišemo sa novim receptima. Ovaj nam se posebno dopao, pre svega jer je tipičan za drugo podneblje, a mi volimo da isprobamo i nešto drugačije. I moramo vam priznati, bila je to ljubav na prvi pogled! U pitanju je tradicionalni skandinavski kolač - mekan i sočan biskvit dole i preliv sa hrskavim bademima gore. Naša topla preporuka je da ga čim pre isprobate!
Recept i uputstvo za pripremu vas čekaju u nastavku.
NE PROPUSTITE: Čokoladne kuglice sa kokosom - desert koji se topi u ustima
Potrebni sastojci:
Biskvit:
4 jaja
170 g šećera u prahu
100 ml punomasne neutralne pavlake
100 g nesoljenog na sobnoj temperaturi omekšanog putera
2 kafene kašike ekstrakta vanile
2 kafene kašike praška za pecivo
260 g brašna
Preliv:
75 g neslanog putera
75 g šećera u prahu
100 ml neutralne pavlake
25 g brašna
100 g listića badema
Priprema:
Zagrejte rernu na 190 stepeni. Idealno je da koristite okrugao kalup za torte, od 28-30 cm u prečniku. Umutite jaja i šećer u prahu mikserom, pa potom dodajte puter, neutralnu pavlaku, kao i ekstrakt vanile. U drugoj posudi pomešajte brašno i prašak za pecivo, pa to dodajte uz postepeno mešanje u smesu sa jajima. Sve dobro sjedinite. Potom pecite u prethodno zagrejanoj rerni 30-35 minuta.
Za to vreme napravite preliv - puter istopite zajedno sa šećerom i neutralnom pavlakom na laganoj vatri, potom dodajte brašno uz neprestano mešanje, i naposletku listiće badema. Izvadite biskvit iz rerne, prelijte je smesom sa bademima koju ste napravili, pa potom vratite sve zajedno u rernu na još 15 minuta, dok kolač ne dobije zlatno žutu boju.
Možete ga služiti hladnog uz šoljicu kafe, ili pak toplog u kombinaciji sa kuglom sladoleda od vanile.
Prijatno!
NE PROPUSTITE: Lagan i ukusan parfe sa čokoladom - recept
Možete vi to same!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari