U potrazi ste za savršenim vikend dezertom? Mi se uvek rado vraćamo slatkom kolaču sa jabukom, čiji ukus se savršeno slaže sa poslepodnevnom kafom i opuštajućom vikend atmosferom. Jasno je da su naši recepti jednostavni za pripremu, nadamo se da će vam se dopasti ukus slatkog i mekog kolača od jabuke.
Recept je u narednim redovima.
NE PROPUSTITE: Zdrav čokoladni mus!
Potrebni sastojci za nadev od jabuka:
- 2/3 jabuke, oljuštene i iseckane na male kocke
- 2 kašike tamnog smeđeg šećera
- 1 kašičica mlevenog cimeta
Potrebni sastojci zaa cimet šećer:
- 1/2 šolje tamnog smeđeg šećera
- 2 kašičice mlevenog cimeta
Potrebni sastojci za kolač:
- 75gr putera, sobne temperature
- 2/3 šolje granuliranog šećera
- 3 jaja
- 1 kašičica ekstrakta vanile
- 450gr brašna
- 2 kašikice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 120ml mleka
- 15ml jogurta ili slatke pavlake
Sastojci potrebni za glazuru:
- 3 kašike šećera u prahu
- 2 kašike mleka
Način pripreme:
U maloj posudi, kombinujte iseckane jabuke, 2 kašike tamnog smeđeg šećera i 1 kašičicu mlevenog cimeta. Promešajte da se sjedine i ostavite sa strane.
U drugoj maloj posudi, pomešajte 1/2 šolje tamnog smeđeg šećera i 2 kašičice mlevenog cimeta.
Zatim pripremite kolač, tako što ćete najpre izmiksirati puter i šećer. Lagano u mešavinu dodajte jedno po jedno jaje, ekstrakt vanile i dobro promeajte.
U posebnoj posudi, pomešajte brašno, prašak za pecivo i so. Sa mikserom na niskoj brzini, sjedinite sa polovinom fila u kojem su jaja. Zatim dodajte mleko i kiselu pavlaku (ili jogurt) i ponovo promešajte. Na kraju, dodajte drugu polovinu suvih sastojaka i mešajte dok se sve lepo ne sjedini.
Prenesite polovinu smese u pripremljen pleh i ravnomerno rasporedite. Preko stavite polovinu cimet jabuka i pospite polovinu smeše tamnog smeđeg šećera. Zatim, preostalu polovinu smese za kolač stavite preko jabuka i ravnomerno je rasporedite. Preko toga stavite preostale jabuke i smešu sa cimetom.
Pecite dok kolač ne postane zlatno smeđ sa svih strana, oko40 minuta na 180 stepeni.
U maloj posudi, umutite šećer u prahu, mleko i med. Prelijte kolač dok je vruć i uživajte u ukusu!
Foto: Izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari