Kada su navike u ishrani u pitanju, kao što postoje oni koji se opredeljuju da budu vegeterijanci, tako se mnogi uvek rado odluče za obroke koji su bazirani na različitim vrstama mesa, i teško odolevaju bifteku. Svakako, ni u čemu ne treba preterivati, pa je važno da se u ishranu uključi što više svežeg voća i povrća, ali to ipak ne znači da određena mesa nisu hranljiva. Ipak, meso isto tako sadrži i zasićene masti, kao i prirodne hemijske toksine, što kod mnogih ljudi može prouzrokvati probleme sa sistemom za varenje. U tom slučaju dolazi do niza propratnih i neprijatnih simptoma poput bolova, nadimanja i sl, kada je svakako potrebno reagovati i konsultovati se sa lekarom.
U nastavku saznajte koji su to pouzdani znaci da vaše telo ne vari meso, i da imate problem sa stomakom.
NE PROPUSTITE: Izbacite višak tečnosti iz organizma na potpuno prirodan način
Problem sa konstipacijom
U zavisnosti od genetike, kao i od naših navika u ishrani, digestivni sistem kao sastavni deo organizma je manje ili više efikasan u svom radu. Načelno, mnoga mesa sadrže zasićene masti za koje je potrebno duplo više vremena kako bi se svarile, te to često može dovesti do problema kao što je konstipacija ili zatvor, uz neprijatan osećaj u stomaku, pa i bol.
Takođe, zatvor može biti posledica i visoke koncetracije gvožđa koja je sadržana u mesima, poput junetine, svinjetine, jagnjetine. Dodajmo i da je crveno meso siromašno vlaknima, pa to dodatno otežava varenje.
Preporuka je da crveno meso jedete u maloj porciji - 100 g uz dosta povrća, i ne više od dva puta nedeljno, kao i da se radije odlučite za belo meso i ribu. Bareno meso je uvek bolja opcija od pečenog.
Konstantan osećaj gladi
Foto: picquery.com
Ukoliko se vaša ishrana bazira gotovo samo na mesu, tj. na proteinima životinjskog porekla, može se desiti da usled lošeg varenje i nedostatka ugljenih hidrata padne nivo šećera u krvi, što prouzrokuje nezasit osećaj gladi.
U ovakvim situacijama pokušajte da smanjite meso, a za užinu konzumirajte grčki jogurt pomešan sa borovnicama.
Tamni podočnjaci
Nije nedostatak sna jedini uzročnih podočnjaka. Tamni krugovi ispod očiju su posledica i nepotpuno svarenog mesa, što se posebno manifestuje dan nakon konzumiranja mesnih obroka.
Proces do kojeg dolazi je zapravo reakcija na nesvareno meso koje organizam prepoznaje kao opasnost, pa stvara određeni broj antitela, sa kojima je u vezi i pojava tamih podočnjaka.
Visok krvni pritisak
Meso, a pogotovo mesne prerađevine, obiluju natrijumom, što može uticati na skokove krvnog pritiska, što je opet u vezi sa neadekvatnim varenjem.
Dugotrajnost ovakvih pojava vodi i ka hroničnoj hipertenziji, koja predstavlja rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Zadah i neprijatan miris tela
Foto: diabeticnewsnow.com
Tipičan simptom da vaš organizam ima problem sa varenjem jeste zadah i neprijatan miris tela. Ove pojave su i direktnoj vezi sa anomalijama digestivnog sistema.
Ukoliko primetite da su one naročito pojačane kada konzumirate meso, onda svakako treba da se konsultujete sa lekarom specijalistom.
Oslabljen imuni sistem
U mesu su sadržani prirodni šećeri koje naše telo jako teško vari, i dokazano je da prisustvo tih šećera u našem organizmu vodi ka slabljenju imuniteta.
Jednostavno, s obzirom na to da naše telo ne proizvodi ove šećere, ono ih registruj kao stranu i toksičnu supstancu, a njeno akumuliranje u organizmu ne samo da otežava varenje, već ga određene studije dovode u vezu i sa rizikom od nastanka kancerogenih stanja.
Mučnina i gađenje
Foto: blogdentalsorria.com.br
Mučnina i nagon za povraćanjem mogu biti reakcije na neke bakterije u mesu, ali i na činjenicu da vaš organizam iz nekog razloga odbacuje ovu namirnicu, tj. da je ne vari kako treba ili nepotpuno.
Često se kao propratni simptomi javljaju i grčevi. U ovakvim situacijama je svakako potrebno da se konsultujete sa lekarom.
Hroničan umor
Kada postoji problem sa varenjem mesa, to znači da ono biva zaglavljeno u crevima, pa organizam šalje svu svoju energiju u taj deo tela, zbog čega i dolazi do toga da se osećate iscrpljeno, umorno, bez snage.
Ako primetite da vam se ovo dešava svaki put nakon obroka sa mesom, onda je vrlo verovatno da imate probleme sa njegovim varenjem.
Nadimanje i gasovi
Smatra se da su proteini sadržani u mesu veoma teški za razlaganje, zbog čega i dolazi do problema sa varenjem, i do propratne pojave u vidu gasova i nadimanja.
Dugotrajnost ovakvog stanja vodi ka gomilanju toksina u organizmu, te nikako ne bi trebalo da ga zanemarite. Za početak rasteretite svoju ishranu uvođenjem laganijih obroka i prelaskom sa crenog mesa na belo, kao i na ribu.
NE PROPUSTITE: Uši kao ogledalo zdravlja - signali koje ne smemo ignorisati
Ukoliko ste se prepoznali u prethodnim opisima, najbolje je da se konultujete sa gastroenterologom radi eventualnih promena vaših navika u ishrani.
Naslovna foto: ajp.com.au
NAJPOPULARNIJI Komentari