Danas pravimo jedan ukusan i slastan kolač sa karamelom, koji je idealan za popodnevno uživanje. Najbolje se slaže uz topli čaj ili kafu. Ako volite karamelu, znate i sami da ona nosi višedimenzionalni ukus. Kada je koristimo u kolačima, ona daje slasnost i pravi je dezert koji sa ponosom možete poslužiti prijateljima i porodici. Ovaj kolač je jednostavno napraviti i neće vam trebati mnogo vremena. Ovom kolaču možete dodati i voće, za još bolji ukus.
Recept sledi u nastavku.
NE PROPUSTITE: ZIMSKA ČAROLIJA - UKUSNI KOLAČ SA CIMETOM I BELOM ČOKOLADOM
Sastojci
Karamel preliv:
180 gr smeđeg šećera
Kašika putera
3 kašike meda
Prstohvat soli
200 ml slatke pavlake
Za kolač:
100 gr putera, sobne temperature
2 jajeta
2 kašičice ekstrakta vanile
300 gr brašna
1/2 kašičice soli
1 prašak za pecivo
100 ml slatke pavlake
Dekoracija
Orasi
Voće po želji
Priprema:
- Pripremite obložen pleh za kolač.
- Za kolač, pripremite mikser i u dubljoj posudi pomešajte puter, jaja, brašno, slatku pavlaku, prašak za pecivo, so i ekstrakt vanile. Treba da dobijete ujednačenu smesu.
- Pecite je desetak minuta na 200 stepeni, a onda dodajte karamel preliv.
-Da biste napravili karamel preliv, stavite kašiku putera u dublji tiganj, pa dodajte šećer. Neka bude na srednjoj vatri i neka se polako topi. Šećer treba da postigne tamno zlatnu boju. Slatku pavlaku dodajte u karamelizovani šećer. Mesa treba da bude kremasta. Dodajte med i prstohvat soli, kao i vanilin ekstrakt kada prelijete karamel sos u drugu činiju. Sve dobro izmešajte.
- Kada ste prelili kolač, pecite ga još pola sata.
- Na kraju, dok je još vruć, pospite odozgo sveže voće ili orahe.
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari