Iako volimo da isprobavamo svetske recepte i istražujemo italijansku, francusku, pa čak i kinesku kuhinju, uvek se vraćamo onim receptima koji su nam bili omiljeni u detinjstvu. Krofne svi volimo da jedemo i zaista im je tako teško odoleti, čak i kada ste na strogoj dijeti. Ono što je interesantno je to da meka, vruća i slatka krofna nikako ne može da bude loša, a iskustva nam govore da se one najbržu smažu, posebno kada su deca u okolini! Zato danas sa vama delimo ukusan i brz recept za krrofne, koje su punjene domaćim džemom.
Recept sledi u nastavku.
NE PROPUSTITE: NEODOLJIVA TOPLA ČOKOLADA - RECEPT IZ OMILJENOG KAFIĆA
Sastojci:
600 gr brašna
3 žumanaca
Biljno ulje, za duboko prženje
80 gr maslaca
220 ml mleka
kašičica soli
2 kašike šećera
Nastrugana kora narandže ili lumuna
Pola kesice suvog kvasca
Priprema:
- Pomešajte brašno, kvasac, šećer i so u jednoj velikoj posudi.
- Zagrejte mleko i puter na srednjoj vatri.
- Dodajte u mešavinu brašna žumaca i narendanu koru narandže ili limuna, mutite mikserom. Nastavite sa dodavanjem mleka i putera dok se ne dobije meko testo.
- Mesite nekoliko minuta dok ne postane glatko i elastično.
- Ostavite testo da odstoji desetak minuta.
- Zatim obradite testo i odvojite čašom deblje krugove. Testo ne treba da bude tanko.
- Stavite oblikovane krofne na papir za pečenje i takvo testo ostavite da odstoji sat vremena.
- Nakon sat vremena, pripremite šerpu i napunite je uljem. Krofne treba lagano ubacivati u vrelo ulje, a gotove su onda kada porumene.
- Izvadite domaći džem iz frižidera, i iskoristite špric za šlag, kako biste napunili krofne. Umesto džema možete da koristite krem, kikiriki puter ili neki drugi slatki namaz.
- Kada su krofne gotove, uvaljajte ih u granulirani ili prah šećer.
Poslužite dok su tople, tada su najukusnije!
Prijatno!
NAJPOPULARNIJI Komentari