Pohovani sladoled je poslastica napravljena od kugli sladoleda koje su čvrste i prekrivene hrskavim premazom ili testom, pre nego što se isprže u vrelom ulju da bi bio još hrskaviji spolja, a unutra ostao hladan i osvežavajuć. Ovo je ukusna kombinacija krema, hrskavog preliva i osvežavajućeg , slatkog ukusa koji obožavaju sladokusci širom sveta! Neki kažu da je pohovani sladoled prvi put predstavljem tokom 19. veka na svetskom sajmu u Čikagu, dok se drugi kunu da je poslastica došla iz Kine i da su nam zapravo kineski kuvari otrikili ovu slatku đakoniji i prušitili užitak našim čulima.
U nastavku, sledi recept za pohovani sladoled!
NE PROPUSTITE: PALOMA KOKTEL - LETNJE OSVEŽENJE
Tajna pohovanog sladoleda je u stvaranju guste prevlake preko samog smrznutog sladoleda, tako da ona može da se isprži i postane tvrda. Ovo se ne postiže samo uz žitarice i kokos, već uz belance i još nekoliko tajni starih majstora koje vam predstavljamo u narednim redovima!
Potrebni sastojci:
1l sladoleda od vanile (kupovnog ili pravljenog)
2 šolje zgnječenih kukuruznih pahuljica
1 šolja kokosa u prahu
4 kašičice mlevenog cimeta
3 belanca
2 kašike šećera
Med ili čokoladni preliv (topljena čokolada)
Način pripreme
- Stavite kugle sladoleda na pleh i zatim pleh ostavite u zamrzivaču minimum dva sata kako bi se potpuno stvrdnule, odnosno smrznule.
- U jednom manjoj posudi iskombinujte cimet, kokos i kukurnze pahuljice, odnosno samešajte ih.
- Zatim, smrznute kuglice sladoleda uvaljajte dobro u smesu od mrvica, zatim ih vratite u pleh i ponovo zamrznite na 30 minuta.
- Kada istekne trideset minuta izmutite belanca u posebnoj činiji.
- Kuglice uvaljajte u belanca a zatim ponovo u kuglice, vrativši u zamrzivač na dodatnih sat vremena.
- U šerpi sa debljim dnom zagrejte ulje i spustite kugle sladoleda, pohujte ih dok ne dobiju zlatno žutu boju. A za ovakvu boju i celokupno prženje potrebno je desetak sekundi.
Izvadite ih na tanjir i prelijte topljenom čokoladom ili medom.
NE PROPUSTITE: DOMAĆE TWIX ČOKOLADICE - RECEPT
Uživajte u dezertu poznatom širom sveta, prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari