Gluten je postao popularna tema i danonoćno se raspravlja o štetnosti glutena. Ukoliko se i vi pitate da li je odsustvo glutena u ishrani pomodarastvo ili je zaista neophodno za zdravlje organizma, odgovor ćete pronaći u narednim redovima. U razgovoru sa nutricionistima dobili smo relevantne činjenice o štetnosti i prednostima glutena za ljudski organizam. Verujemo da će i vas mnoge činjenice iznenaditi, i da ćete naučiti korisne stvari, pa ćete tako moći i da odlučite koliko ćete gluten koristiti u svojoj ishrani.
U nastavku, saznajte sve o glutenu!
NE PROPUSTITE: Ovo je omiljena dijeta balerina širom sveta
Da raščistimo, evo šta je gluten, zašto ga treba izostaviti iz svoje dijete ili uvrstiti u ishranu!
Gluten je vrsta proteina koja se u prirodi nalazi unutar žitarica koje svakodnevno konzumirao, kupujući hleb, uživajući u ukusnom pecivu iz pekare ili proji. Reč je o proteinu koji se nalazi unutar ječma, raža i drugih žitarica.
Takav gluten je prirodan gluten koji ne bi trebalo da naškodi zdravom i pravom organizmu. Kada nutricionisti pričaju o glutenu oni razdvajaju dve vrste. Drugoj vrsti pripada sintetički gluten, odnosno gluten u vidu aditiva koji ima za cilj da poveže druge sastojke hrane držeći je svežom nekoliko dana.
Praktično gluten u vidu aditiva drži namernice na okupu, tako da određena vrsta hleba ili kifle iz kese i nakon pet dana izgleda kao tek ispečena. Možete ga pronaći i u drugim proizvodima kao što su prelivi za salate, za meso i ukusne sendviče. Mislimo na majoneze, kečape, senf ali ima ga u labelima i šminkama za usne.
Da li je gluten loš za vaš organizam?
Postoje medicinska stanja koja podrazumevaju netoleranciju na gluten, tako da ga se ljudi moraju odreći za života. Reč je o autoimunim poremećajima kod kojih konzumiranje glutena oštećuje tanko crevo i otežava varenje.
Ovakvo medicinsko stanje mora potvridit doktor, kada uradi niz potrebnih analiza.
Poslednjih godina šuška se o tome kako je gluten nepoželjan i kako utiče loše na sve ljude, pa ga treba izbegavati u širokom luku. Studija u okviru Američkog časopisa za gastroentrologiju govori da gluten ne utiče loše na zdrav organizam i ne može otežati varenje, niti povećati rizik od srčanih oboljenja.
Ipak, postoji niz ljudi koji veruju da će izgubiti višak kilograma izbegavajući namernice sa glutenom. Kako bi ostali zdravi tokom dijete mi moramo nastaviti da unosimo žitarice, koje su osnova ljudkse prehrane.
Zato se unos žitarica ne treba totalno isključiti i uvek se treba posavetovati sa nutricionistom pre rigorozne dijete. Generalno gledano gluten nam nije potreban i ne donosi niti benefite ali ni mane zdravom organizmu.
Kada ga izbegavate ne možete naštetiti sebi, ali izbegavajući njega vi neutrališete neophodne minerale i proteine iz žitarica. Jednostavno raž, ječam i druge žitarice jačaju imunitet tela, daju nam energiju za dnevne aktivnosti i čine nas produktivnim. Nike pametno odreći ih se samo zato što sadrže određenu količinu glutena.
Pametno je izbaciti namernice koje sadrže previše prerađenog gutena i izgledaju veštački sveže. Uvek je bolje pripremiti kašicu sa žitaricama i mlekom kod kuće i kada imate vremena umesiti domaći hleb kako bi izbegli industrije zaslađivače i veštački gluten iz komercionalnih proizvoda.
Na taj način ćete uživati u pecivu i hlebu a pritom jačati svoj organizam!
NE PROPUSTITE: Najčešći zdravstveni problemi koji uzrokuju modrice na telu
Kakva su vaša iskustva?
NAJPOPULARNIJI Komentari