Naša draga Maja nas je odavno navikla na fantastične i nesvakidašnje recepte.
Prinznajte da i vi jedva čekate ponedeljak kako bi ste proverili šta je to novo pripremila.
Današnji recept je veoma delikatan i specifičan. Namenjen je samo najfinijim nepcima i rezervisan za posebne prilike.
Proverite u nastavku kako se prave začinjene kruške s viskijem i orasima.
U međurvremenu, proverite šta ima novo na Majinom blogu, Vitki gurman, i nabavite njenu knjigu reecepata i saveta, Gurmanske veze!
NE PROPUSTITE: Tajna iz kinkeskih restorana: savršeno meki komadi mesa
Neki deserti su slatki sami po sebi i stevija vam nije ni potrebna.
Ovo je jedan takav - pravljen sa sočnim kruškama i „vatrenom vodom“, idealnom da zapali varnice:
• 2 čaše mleka
• 3 čaše vode
• 3 kesice crnog čaja
• pola kašičice cimeta
• 2-3 kruške (u zavisnosti od veličine krušaka i šerpice)
Kruške presecite na pola i poređajte na dno šerpe tako da im ravni deo bude nadole.
Prelijte svim ostalim sastojcima i kuvajte dok ne omekšaju.
Izvadite kruške iz tečnosti kad su kuvane i ohladite u frižideru. Tek onda izvadite kašičicom sredinu gde su semenke.
• kašika maslaca
• šoljica viskija (može i rum)
• šolja seckanih oraha
• stevija ili kašika meda, po izboru • ulupana slatka pavlaka za ukrašavanje
• cimet
Maslac, viski i orahe ubacite u šerpicu i prokuvajte.
Kad se tečnost redukuje, stavite sve to u pleh na kome je papir za pečenje i pecite u rerni dok orasi ne dobiju zlatnu boju. Pazite da ne zagore!
Prebacite pleh u frižider da se sve ohladi na istom papiru za pečenje – pa tek kad je hladno, masu s maslacem odlepite s papira za pečenje i izmrvite.
Napunite krušku izmrvljenim orasima i ukrasite ulupanom slatkom pavlakom u koju ste dodali cimet.
Predložila bih da se u sezoni, isti recept isproba na kombinaciji breskva+pistaći ili kajsija+lešnik, bez mleka i uz neke druge vrste čaja.
Recept i fotografije: Maja Petrović autorka bloga “Vitki gurman”.
Više zdravih i ukusnih recepata, od namirnica koje su afrodizijaci, možete pronaći u njenoj knjizi Gurmanske veze.
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari