foto: www.pinterest.com
Sarme - omiljeno srpsko jelo bez kog ne možemo da zamislimo slave i proslave, Novu godinu i Božić.
Sarma je jelo od mešanog mlevenog mesa i najčešće pirinča umotanog u listove kiselog kupusa, svežeg kupusa ili lišća vinove loze.
Danas postoji mnogo različitih recepata u zavisnosti od područja gde se sarme pripremaju. Pošto je počeo veliko božićni post pisaćemo o posnim sarmama .U vreme ovog posta, koji je počeo 28. novembra, a završava se sa božićnim jutrom, 7. januara, slavi se i dosta slava koje podrazumevaju posnu trpwzu.
Naša saradnica Anita Alterov - nutricionista - donosi nekoliko recepata za sve domaćice, a i one koji žele da se hrane zdravo. Ove sarmice se mogu, naravno, praviti i van posta i apsolutna su preporuka nutricionista i zagovornika zdrave ishrane.
Pogledajte teskt koji sledi i saznajte kako da napravite 3 tipa posnih sarmi!
Posne sarmice u zimskom periodu možete praviti od kiselog kupusa ili svežeg kupusa, zatim od kelja ili blitve. Fil se može praviti od pečuraka, najčešće šampinjona, zatim ribe, raznih vrsta žitarica, pirinča, prosa, kinoe i povrća, neizostavnog crnog luka, onda praziluka i belog luka, šargarepe, celera, patlidžana, tikvice. Mogu se dodati orasi, bademi, suncokret, lan, mekinje - ovi sastojci daju poseban ukus i povećavaju hranljivu vrednost obroka. Ovo su neke kombinacije, a možete dati vašoj kulinarskoj mašti na volju i napraviti neku svoju varijantu.
1. Sarme od kiselog kupusa i ribe
Potrebni sastojci: 1 glavica kiselog kupusa, 1 kg fileta oslića, 2 glavice crnog luka, 2 šargarepe, pola celera, 1 šolja prosa i začini.
Listove odvojite i dobro isperite od soli. Prodinstajei luk na maslinovom ulju ili vodi, dodajei šargarepu rendanu na krupnije i celer na sitnije rende i na kraju dodajte iseckan filet oslića i šolju prosa i to dinstajtr još jedno 5-10 min. Začinitr po ukusu (aleva paprika, peršun, biber). Na dno šerpe stavite listove kupusa, poređajte sarmice i nalijte vodom, možete ubaciti između sarmi lovorov list. Sarme kuvajtr sat i po fo dva na tihoj vatri.
foto: zena.blic.rs
2. Sarme od blitve i šampinjona
Potrebni sastojci: 2 -3 veze blitve, 500 g šampinjona ili bukovača, šoljica integralnog pirinča,1 praziluk,1 šargarepa i začini.
Integralni pirinač se posebno obari, a šampinjoni, praziluk i šargarepa se prodinstaju na vodi ili maslinovom ulju i na kraju se sve spoji i začini. Listovi blitve se operu, skrate drške i popare vrelom vodom par minuta da omekšaju. Sarmice se motaju tako što se stavi kašika fila na koren lista pa se saviju prvo bočne strane prema sredini, pa se onda motaju od korena ka vrhu lista. Slože se u šerpu, nalije se voda i čim provri smanji se temperatura. Dovoljno je da se kuvaju pola sata. Može se dodati i paradajz sok umesto klasične zaprške kako bi dobili kompletno zdrav i ukusan obrok.
foto: zena.blic.rs
3. Sarme od kelja i povrća
Potrebni sastojci: 1 plavi patlidžan, 1 praziluk, 1 šargarepa, pola celera, 2 čena belog luka, 1 šolja mlevenih oraha i pola šolje suncokretovih semenki.
Povrće operite, narendajte patlidžan, celer i šargarepu, luk iseckajte i sve zajedno prodinstajte, dodajte orahe, suncokret i začinite.
Listove kelja odvojite i blanširajte 3 min u ključaloj slanoj vodi. Kad se prohlade punite ih kašikom fila, umotajtr i poređajte ,nalijtr paradajz sokom i kuvajte oko pola sata.
foto: kuvajmohronovski.blogspot.com
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari