foto: healtheatingfood.com
Sezona tikvica uveliko traje, cena je vrlo pristupačna a za pripremu bilo kog jela sa ovom povrćkom Vam ne treba više od 20 tak minuta. Možete od njih praviti glavno jelo, čorbu, salatu, koristiti ih kao prilog mesu, zatim neku pitu, odlična su zamena za rezance kad se narežu na štapiće.
Osim fantastičnog ukusa, spadaju u nuskokalorijske namirnice pa su idealne za sve vas koji pazite na liniju.
U današnjem postu naša saradnica Anita Alterov - nutricionista - vam otkriva zašto su tikvice toliko korisne za naš organizam kao i lake i brze recepte u kojima možete iskoristiti ovu fantastičnu povrćku!
NUTRITIVNE VREDNOSTI TIKVICA
Tikvice spadaju u povrće sa visokim procentom vode, preko 90% i imaju izuzetno malu kalorijsku vrednost, svega 16 kalorija na sto grama namirnice. Samim tim su pogodne za dijetalnu ishranu.
Preporuka je da se jedu sa koricom zbog visokog sadržaja biljnih vlakana i višestrukog dejstva na organizam koji ima - smanjuje nivo holesterola i triglicerida i tako deluje preventivno na pojavu ateroskleroze i infarkt srca. Jako dobro čiste creva jer biljna vlakna vezuju za sebe toksine i izbacuju ih putem stolice.
Tikvice su bogate mineralima- magnezijum, kalijum, kalcijum, gvožđe, fosfor, cink, zatim vitaminima C i A, i u nešto manjoj količini sadrže vitamine B kompleksa. Poznato je da sprečavaju mutaciju ćelija, odnosno da deluju antikancerogeno.
Dostupne su tokom cele godine, ali je najbolje koristiti ih od maja do septembra. Mogu se zamrzavati, ali posle odmrzavanja postaju mekše pa su pogodne za pripremu čorbi i kao dodatak pitama.
Pre zamrzavanja oprati tikvice, iseći na komade i blanširati u slanoj ključaloj vodi 2 minuta.
RECEPTI:
1. Čorba - glavicu crnog luka, 1-2 šargarepe i 2 tikvice oprati, očistiti, iseći na krupne delove i obariti 10 tak minuta. Zatim dobro izblendirati, doliti vodu i staviti samo da proključa, začiniti svežom mirođijom. U tanjir možete dodati 1kašiku pavlake, ovsene pahuljice ili mekinje.
foto: firstlookthencook.com
2. Musaka od tikvica i junetine - Tikvice dobro oprati, iseći uzdužno i poređati u pleh. Posebno pripremiti nadev od mlevene junetine i crnog luka, zatim preliti tikvice i poređati još jedan sloj. Peći nekih pola satai preliti umućenim jajima i začinima i zapeći još malo.
foto: wanderingspice.com
3.Punjene tikvice sa pečurkama - Kupiti okrugle tikvice, izdubiti ih i tu smesu dinstati kratko sa šampinjonima, lukom i začinima, zatim napuniti tikvice, poklopiti kolutovima paradajza i ispeći.
foto: yummysmells.ca
4. Rezanci u paradajz sosu - tikvice iseći na tanke rezance, postoje i nožici za to. Malo seckane slanine propržiti na suvo i naliti paradajz sok, kad se to zgusne za par minuta dodati rezance od tikvica, promešati i začiniti svežim bosiljkom.
foto: eatingbirdfood.com
5. Salata od tikvica - tikvice dobro oprati i iseći na kolutove debljine pola cm, ispeći ih sa obe strane po 5 min. Napraviti preliv - limunov sok, maslinovo ulje, malo peršuna, sitno seckani beli luk i semenke bundeve. Preliti tikvice i ohladiti. Servirati uz meso ili ribu.
foto: isayorganic.com
Prijatno!
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
NAJPOPULARNIJI Komentari