Rogač, pomalo zaboravljena namirnica, koje se većina nas seća iz detinjstva jer su nam bake pravile razne kolače sa ovom biljkom.
Potiče iz mediteranskog područja gde se uzgaja najmanje 4000 godina. Danas se gaji u celom svetu, lako se uzgaja i ne zahteva puno pažnje.
Najčešće se koristi u kulinarstvu, a njegove blagodeti za organizam su višestruke. Utiče na smanjenje lošeg holesterola (LDL), smanjuje rizik kod osteoporoze, karcinoma debelog creva, pogodan je kod osoba obolelih kod dijabetesa.
Naša sradnica Anita Alterov - nutricionista - vam otkriva koje su to još prednosti konzumiranja rogača - pogledajte i nabavite ga još danas!
Rogač pripada leguminozama, jer se seme nalazi u mahunama koje rastu na drvetu. Slatkog je ukusa, sadrži 44-62% šećera, uglavnom fruktozu, pa se može koristiti kao zaslađivac u raznim kolačima. Izuzetno je aromatičan i služi kao zamena za kakao.
Brašno rogača se koristi u prehrambenoj industriji kao stabilizator, sredstvo za potamnjivanje. U domaćinstvu se koristi kao zamena za kafu, kakao, razne vrste pudinga i kolača. Koristi se i u dečjoj hrani kao dodatak i pogodan je u ishrani najmlađih jer retko deluje kao alergen.
Odličan je izvor kalcijuma,100 g rogača ima 352 mg Ca, a od drugih minerala sadrži gvožđe, magnezijum, cink, fosfor, mangan, selen, od vitamina najviše ima vit.B6, a bogat je i biljnim vlaknima.
Pored svojih aromatičnih osobina poseduje i neka lekovita svojstva.
Utiče na smanjenje lošeg holesterola (LDL), smanjuje rizik kod osteoporoze, karcinoma debelog creva, pogodan je kod osoba obolelih kod dijabetesa.
Ne sadrži oksalnu kiselinu što je bitno za osobe koje imaju bubrežni kamenac čiji je sastav kalcijum oksalat, pa treba da izbegavaju namirnice koje ga imaju kao što je čokolada. Za ove soobe rogač je odlična zamena za čokoladu.
Takođe, rogač je dobra zamena za kakao osobama koje su oboleli od gihta i ne smeju da unose purine. Koristi se i kod dijareje, jer sadrži tanine, pektine i sluzave materije koje za sebe vezuju toksine.
Rogač ne sadrži stimulanse centralnog nervnog sistema poput kofeina, teofilina i teobromina, pa se može koristiti uveče pred spavanje.
Naše mame i bake su ga mnogo višćete smanjiti upotrebu jedne od belih smrti u ishrani - rafinisanog šećera.
Evo i recepta za jedan divan puding za najmlađe, može da posluži kao dobra užina i za odrasle, što da ne?
Puding od rogača
U blender ubacite oko 50ml vode, 1 bananu, 1 kašiku suvog grožđa, 1 kašiku rogača i pola kašičice kakaa i dobro sjedinite sve. Ako volite slađe možete dodati i 1 kašičicu meda ili maltexa. Ukrasite mlevenim bademima ili listicima badema.
Možete vi to same!
Autor teksta: Anita Alterov - nutricionista
Kontakt: anita.alterov@gmail.com
Posetite i Aninu Facebook stranicu: Savetovalište za zdravu ishranu Alterov
NAJPOPULARNIJI Komentari