Niko se nije rodio naučen, zar ne?
Ako želite da postanete dobra kuvarica potrebno vam je samo malo volje i pravi učitelj!
Danas smo odlučili da vam otkrijemo 3 fantastična recepta za brze i lake kore za kolače i torte.
Kada savladate ovo, ostalo je lako - napravite filove po svom ukusu, ubacite voćke ili žele bombone i eto sjajne poslastice!
1. Jednostavna kora sa jajima i brašnom
Potrebni sastojci:
4 jaja,
2 šolje (od 250 ml) šećera,
1 kašičica ekstrakta vanile,
2 ¼ šolje višenamenskog brašna,
2 ¼ kašičice praška za pecivo,
1 ¼ šolje mleka (malo masnijeg, recimo 2,8 % mlečne masnoće),
10 kašika putera.
Priprema: U većoj posudi oko 5 minuta mutite jaja električnim mikserom na najjačem dok se smesa malo ne zgusne i jaja ne dobiju svetlo žutu boju limuna. Postepeno dodajte šećer i mutite dok smesa ne postane lagana i penasta. Dodajte i vanilu, a prethodno izmešano brašno i prašak za pecivo dodajte kašiku po kašiku i mutite na najslabijoj brzini dok se sve ne sjedini.
U šerpici zagrejte mleko i puter dok se puter ne otopi, pa tu smesu postepeno dodajte pripremljenoj smesi. Mutite lagano i neprestano dok se sastojci ne sjedine.
Smesu sipate u nauljenu tepsiju. Pecite na 180oC 30 do 35 minuta. Ostavite da se ohladi i kora je spremna.
2. Kora sa krem sirom
Ovoj kori dodajte puding, sveže voće i umućen šlag i dobili ste sjajajn kolač za vaše ukućane i goste. Možete ga i samo posuti šećerom u prahu.
Potrebni sastojci:
1 ½ šolja putera, omekšalog,
230 g krem sira, omekšalog (malo ga izmutite mikserom posebno),
3 šolje šećera,
6 jaja,
2 kašičice ekstrakta vanile,
1 kašičica ekstrakta limuna (ili malo svežeg limunovog soka ili korice),
3 šolje višenamenskog brašna,
1/2 kašičice praška za pecivo,
1/4 kašičice soli.
Priprema:
U većoj posudi izmutite puter, krem sir i šećer dok ne dobijete kremastu i izdašnu smesu. Dodajte jaja (jedno po jedno) muteći mikserom. Mutite smesu još minut-dva, pa dodajte brašno, prašak za pecivo i so. Mutite dok se svi sastojci dobro ne sjedine.
Dobijenu smesu sipajte u nauljenu i pobrašnavljenu tepsiju. Pecite na 160oC 1-1,5 sat. Ostavite da se ohladi 10-tak minuta, pre nego je izvadite iz tepsije.
3. Banana kora
1/2 šolje putera, omekšalog,
1 ¼ šolje šećera,
2 jajeta,
1 ½ šolje izgnječenih banana (oko 3 banane srednje veličine),
200g kakaa,
1/4 šolje kisele pavlake,
2 kašičice ekstrakta vanile,
1 ½ šolja višenamenskog brašna,
1 kašičica sode bikarbone,
1/4 kašičice soli.
Priprema:
U većoj posudi penasto umutite puter i šećer, dodajte dva žumanceta, banane, kiselu pavlaku i vanilu. U posebnoj posudi izmešajte brašno, sodu bikarbonu i so, pa dodajte kremastoj smesi lagano, muteći neprestano.
U drugoj posudi umutite belanca dok ne dobijete čvrst sneg, pa i to dodajte pripremljenoj smesi. Sve dobro izmešajte, pa prespite u nauljenu i pobrašnavljenu tepsiju. Pecite na 180oC 20 do 25 minuta. Ostavite da se ohladi 10-tak minuta pre nego koru izvadite iz tepsije.
Možete vi to same!
Fotografij: LifePress Magazin
NAJPOPULARNIJI Komentari