Pire krompir. Naizgled jedno od najjednostavnijih jela na svetu. Krompir, voda, malo soli, pa mleko i puter... Šta tu može da bude komplikovano?
Pa, svi smo bar jednom u životu dobili pire koji je pre ličio na lepak ili beton nego na onaj vazdušasti, svilenkasti, bogati prilog kakav služe u dobrim restoranima. Tajna savršenog pirea ne leži u komplikovanim sastojcima, već u – tehnici.
Svetski kuvari se slažu oko nekoliko ključnih principa koji običan pire krompir pretvaraju u pravo malo kulinarsko remek-delo. Spremni da otkrijete tajne?
Tajna br. 1: Izbor pravog krompira
Nije svaki krompir isti, i to je prva greška koju mnogi prave. Za savršen pire potreban vam je brašnast, skrobni krompir. Onaj koji se "raspada" kada se kuva, a ne ostaje čvrst i voskast. Brašnasti krompir se lako gnječi i upija masnoću i tečnost, dajući onu željenu pahuljastu teksturu. Izbegavajte "mladi" ili voštani krompir koji je bolji za salate. Raspitajte se na pijaci ili u radnji koje su sorte brašnaste (kod nas se često koriste Desiree ili slični tipovi za pire).
Tajna br. 2: Pravilno kuvanje i KLJUČNO - sušenje!
Ne, nije svejedno kako kuvate krompir za pire.
Počnite u HLADNOJ, posoljenoj vodi: Krompir uvek stavljajte u hladnu vodu, pa je tek onda zagrevajte do ključanja. Ako ga stavite direktno u vrelu vodu, spoljašnji deo će se prekuvati pre nego što sredina omekša. Posolite vodu obilno – krompir upija so tokom kuvanja, što značajno doprinosi finalnom ukusu.
Kuvajte dok ne bude SKROZ mekan: Krompir mora biti lako probušiv viljuškom, skoro da se raspada. Nedovoljno kuvan krompir će rezultirati grudvicama.
OCEDITE i OSUŠITE: Nakon kuvanja, OBAVEZNO savršeno ocedite vodu. Zatim, vratite oceđen krompir u vruć lonac u kojem se kuvao (bez vode!) i stavite ga na laganu vatru na minut-dva. Lonac malo protresite ili promešajte drvenom kašikom. Ovo je možda najvažniji korak! Na taj način će višak vlage ispariti iz krompira, sprečavajući da pire bude vodenast ili lepljiv.
Tajna br. 3: Alat za gnječenje
Ako želite svilenkastu teksturu, zaboravite na blender, multipraktik ili štapni mikser! Ovi uređaji previše obrađuju krompir i aktiviraju skrob u njemu, što dovodi do one nepoželjne, lepljive, skoro gumenaste teksture.
Najbolji izbori kuvara:
Drobilica za krompir (ricer): Gnječi krompir prolazeći ga kroz sitne rupice, dajući najujednačeniju i najsvilenkastiju teksturu.
Mašina za pasiranje: Slična drobilici, odlična ako kuvate krompir sa korom (ona ostaje u mašini).
Ručna gnječilica: Ako volite malo rustičniji pire sa malo teksture, dobra ručna gnječilica će poslužiti. Gnječite energično dok je krompir još vreo.
Tajna br. 4: Masnoća i tečnost moraju biti VRELI!
Hladan puter, hladno mleko ili hladna pavlaka će ohladiti krompir i teže ćete ih ravnomerno umešati. Rezultat može biti grudvast ili lepljiv pire.
Zagrejte masnoću: Dok se krompir kuva ili suši, u manjoj šerpi zagrejte puter (mnogo putera, kuvari se ne štede!) sa mlekom ili pavlakom za kuvanje. Ne mora da proključa, samo da bude dobro zagrejano, skoro do tačke ključanja.
Dodajte postepeno, mešajte pažljivo: Nakon što ste vreo, osušen krompir propustili kroz drobilicu/mašinu ili ga zgnječili, počnite postepeno da dodajete vruću mešavinu putera i mleka/pavlake. Mešajte žicom (ne drvenom kašikom!) ili špatulom, nežnim pokretima, dok se sve ne sjedini i postignete željenu kremastu konzistenciju. Nemojte preterano mešati nakon što ste dodali tečnost.
Recept za savršen pire krompir
Sastojci:
1 kg brašnastog krompira
100-150 g kvalitetnog putera (sobne temperature ili malo zagrejanog)
oko 200-250 ml punomasnog mleka ili pavlake za kuvanje (zagrejano)
So (za kuvanje i finalno začinjavanje)
Sveže mleveni beli biber (opciono)
Prstohvat sveže rendanog muškatnog oraha (opciono, ali daje divnu notu)
Priprema:
Krompir ogulite i isecite na komade približno iste veličine (da se ravnomerno skuva).
Stavite krompir u lonac i prelijte HLADNOM vodom tako da bude prekriven par centimetara iznad. Obilno posolite vodu.
Stavite na jaku vatru da proključa, a zatim smanjite i kuvajte dok krompir ne bude SKROZ mekan (oko 15-20 minuta, zavisno od veličine komada).
Savršeno ocedite svu vodu iz lonca.
Vratite lonac sa oceđenim krompirom na laganu vatru na 1-2 minuta, neprestano mešajući ili tresući lonac kako bi sav višak vlage ispario. Sklonite sa vatre.
Dok se krompir suši, u manjoj šerpi zagrejte puter sa mlekom/pavlakom dok ne postane vrelo, ali da ne proključa.
Vruć, osušen krompir odmah propustite kroz drobilicu ili mašinu za pasiranje direktno nazad u lonac. Ako koristite ručnu gnječilicu, energično ga zgnječite dok je još vreo.
Postepeno dodajte vruću mešavinu putera i mleka/pavlake gnječenom krompiru, mešajući ŽICOM ili špatulom nežnim pokretima dok ne postignete glatku, kremastu konzistenciju. Prestanite čim se sjedini.
Začinite obilno solju, belim biberom i muškatnim orahom po ukusu. Obavezno probajte! Krompir "voli" so.
Poslužite odmah.
Probajte ove tehnike i videćete kako se naizgled jednostavno jelo pretvara u prilog dostojan najboljih restorana. Vaš pire krompir više nikada neće biti lepljiv! Prijatno!
NAJPOPULARNIJI Komentari