Ima nečeg posebnog u toplom mafinu od borovnice. Njegova nežna unutrašnjost, puna sočnih borovnica i ovenčana delikatnom, zašećerenom koricom, može da uzdigne svakodnevno jutro u magični početak dana.
Sledi recept za najfinije mafine od borovnica.
Sastojci:
Da biste započeli ovu avanturu pečenja, sakupite sledeće sastojke:
2 šolje višenamenskog brašna (tip 400 se fino pokazao)
1 kašika praška za pecivo
1/2 kašičice soli (da uravnotežite slatkoću)
1/2 šolje neslanog putera, na sobnoj temperaturi (za taj bogat, puterasti ukus)
1 šolja granuliranog šećera (Podesite prema ukusu; možete koristiti 3/4 šolje za manje slatke mafine)
2 velika jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
1/2 šolje mleka
2 šolje borovnica (možete koristiti i smrznute; samo ih nemojte odmrznuti)
2 kašike višenamenskog brašna (za mešanje sa borovnicama, sprečava da potonu)
Opciono: šećer za preliv (daje divnu hrskavu koricu)
Uputstva:
Zagrejte rernu (180°C) i obložite kalup za mafine od 12 šoljica ili ga lagano podmažite puterom protiv lepljenja.
Kombinujte suve sastojke: U velikoj posudi umutite 2 šolje brašna, prašak za pecivo i so.
Umutite puter i šećer: U drugoj posudi, električnim mikserom umutite puter i šećer dok ne postanu lagani i pahuljasti, oko 2-3 minuta. Zatim umutite jaja jedno po jedno, dobro umešavajući nakon svakog dodavanja. Umešajte ekstrakt vanile.
Naizmenično dodavanje suvih sastojaka i mleka: Mikserom na laganoj vatri dodajte mešavinu brašna u tri dodavanja, naizmenično sa mlekom, počevši i završite brašnom. Pazite da ne mešate previše - nekoliko grudvica je sasvim u redu.
Pripremite borovnice: Pospite borovnice sa 2 kašike brašna da se premažu. Ovaj trik pomaže u sprečavanju da bobice potonu na dno mafina. Lagano lopaticom preklopite borovnice u testo.
Napunite i pospite: Testo ravnomerno podelite na pripremljene korpe za mafine, napunite svaku do 3/4. Ako želite, vrhove pospite sa malo šećera za hrskavi vrh.
Pecite: Pecite u zagrejanoj rerni oko 25-30 minuta, ili dok mafini ne porumene i dok čačkalica ubodena u sredinu ne izađe čista.
Ohladiti: Ostavite mafine da se ohlade u kalupu oko 5 minuta, a zatim ih prebacite na rešetku da se potpuno ohlade.
Ovi mafini od borovnice postižu savršenu ravnotežu između nežnog i čvrstog, sa naletima slatkih, sočnih borovnica u svakom zalogaju. Oni su odličan dodatak svakom namazu za doručak, užina dobrodošlice u bilo koje doba dana i domaći poklon za prijatelje i porodicu. Postoji magija u pravljenju (i jedenju!) mafina koji izgledaju kao topao zagrljaj, a sa ovim receptom, tu magiju možete da podelite sa voljenima.
NAJPOPULARNIJI Komentari