U našem narodu kažu da kada umete da napravite dobru sarmu možete se smatrati pravom vrsnom domaćicom ! Ovo tradiocionalno jelo zapravo nije uopšte teško napraviti. Zato, ako ste početnica u pravljenju sarmi pogledajte video snimak koji će vas korak po korak provesti kroz ovo umeće !
Potrebni sastojci:
2 glavice crnog luka,
1 kašika biljnog začina,
1/2 kašike soli,
2 kašike sitne paprike slatke
Ulje,
1 šolja vode,
1 kg mešanog mleveno mesa goveđe/svinjsko,
1 šolja pirinča,
Biber, so,
1 glavica kiselog kupusa,
1 jaje,
Suva rebra, slanina, suva kobasica - količina po izboru.
Priprema:
Korak 1: U šerpu ubaciti sitno seckani beliluk, posoliti, dodati sitnu papriku i ulje, pa stavitida se dinsta. Za to vreme pripremiti listove kupusa, tako đto ćete pažljivo odvojiti koren, da ne oštetite listove. Odovjite listove, pa ih ,,obradite'': isecite deo korena, kako ne bi bile tvrde, a ako želite manje same, presecite ih na pola.
Korak 2: U izdinstan luk ubacite mleveno meso i poboberite. Promešajte, pa dodajte i pirinač isve odbro sjedinite. Vratite da se dinsta još 5min, pa skinite sa vatre i dodajte jedno jaje da sjedini masu.
Korak 3: Počnite da motate sarme. Stavite list kupusa na dlan, kašikom nanesite potrebnu meru mesa, savijte list sa tri strane, pa urolajte ka četvrtoj praveći ,,paketić'' - sarmu. Drugi način da ih motate jeste da jedan kraj lista ugurate u sredinu i dobro stisnete da se tokom kuvanja ne razmotaju.
Korak 4: Na dno lonca poredajte male listove kupusa iz sredine glavice, pa na njih slažite sarme. Kada završite sa prvim redom između ugurajte suva rebra, slaninu ili suve kobasice - zavisi šta ste pripremile. ZAvršite sa slaganjem sarmi, pokrijte većim listom kupusa i ostavite da se krčka na laganoj vatri 2-3 sata. Nikako ne mešajte, već samo tresite lonac kako sarme na dnu ne bi zagorele.
I to je sva mudrolija !
Možete vi to same !
Fotografije: chasingthedonkey.com
NAJPOPULARNIJI Komentari