Ako ste ljubitelj čokolade, onda smo sigurni da će vas ovaj recept oduševiti. Jednostavan je, idealan i za amatere i za iskusne domaćice, a najbolje od svega je to što će se zasigurno svideti celoj porodici. Kolač koji osvaja pri prvom zalogaju, nazvali smo "Čudo od čokolade". Verujemo da ćete rado ovaj recept deliti sa prijateljicama, jer je fantastičan.
Recept za čokoladni kolač sledi u nastavku.
NE PROPUSTITE: BRZI I NEODOLJIVI MUS OD ČOKOLADE
Za koru:
4 jajeta
100 gr šećera
200 gr putera
100 gr tamne ili čokolade za kuvanje
4 kašike brašna
1 prašak za pecivo
Fil:
500 ml slatke pavlake
150 gr tamne ili mlečne čokolade
50 gr šećera
Priprema:
-Odvojiti belance od žumanaca.
-Uzeti posudu u kojoj su žumanca i dodati šećer, umutiti sve mikserom.
-Na ugrejanoj ringli istopiti puter i čokoladu, pa dodati u posudu gde su umućeni žumanci i šećer. Zatim dodati brašno i prašak za pecivo. Mutiti mikserom.
-Napraviti i sneg od belanaca u posudi u kojoj smo ih prethodno, nakon odvajanja od žumanaca, ostavili. Dodati sneg od belanaca u prvu posudu gde je mešavina sastojaka i umutiti sve zajedno varijačom ili kašikom.
-U kalup ili tepsiju željenog oblika staviti papir za pečenje i preko njega preliti umešanu smesu, peći u prethodno zagrejanoj rerni (200 C) oko 20-25 minuta.
-Ukoliko posumnjate da je kora ranije gotova, možete to lako proveriti čačkalicom, tako što ćete koru nakoliko puta bocnuti njome i ukoliko na čačkalici ne ostane nista kora je gotova.
Priprema fila:
-Slatku pavlaku, čokoladu i šećer zagrejati na laganoj vatri, uz konstantno mešanje, dok ne provri. Pečenu koru, nakon vađenja iz rerne, izbockati viljuškom i dok je još topla preliti toplim filom.
Fil je dosta redak, ali ga ne treba dodatno miksirati ili bilo šta dodavati jer će se nakon nekoliko sati u frizideru zgusnuti.
Tortu prvo ohladiti na sobnoj temperaturi pa staviti u frižider kako bi se fil stvrdnuo.
-Ukrasiti po želji.
Uživajte!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari