Kako je proleće napokon stiglo, vreme je za osvežavajuće slatke recepte koji će vam ulepđati toplo, prolećno poslepodne. Nema razloga da odustanete od slatkiša sada kada možete da šetate i potrošite kalorije uživajući u prirodi.Nas je osvojila osvežavajuća i sočna torta od limuna i moramo recept da podelimo sa vama. Isprobajte je u toku nedelje ili sačuvajte recept i uživajte u pripremi torte tokom vikenda- nećete pogrešiti!
Predstavljamo vam recept za osvežavajuću limun tortu!
NE PROPUSTITE: Kremasta čokoladna torta kojoj je teško odoleti!
Potrebni sastojci za tortu:
150ml biljnog ulja
200gr margarina ili putera
izrendana kora jednog limuna
450gr šećera
4 jaja
2 kašičice ekstrakta limuna
1 kašičica ekstrakta vanile
700gr višenamenskog brašna
1 prašak za pecivo
Potrebni sastojci za glazuru:
150gr putera
300gr krem sira
200gr šećera u prahu
2 kašike mleka
1 kašičica ekstrakta vanile
prstohvat soli
sok od dva isceđena limuna
Način pripreme:
Pomešajte šećer sa izrendanom limunovom korom, u posebnoj činiji sjedinite puter i ulje i ostavite da se rastope na sobnoj temperaturi. Dodajte rastopljen puter i ulje u činiju sa šećerom i limunovom korom i sve dobro izmešajte.
Dodajte jedno po jedno jaje i lagano mešajte mikserom, a kada se jaja sjedine sa prethodnom smeso dodajte ekstrakt limuna i vanile. Zatim prelijte posudu za kuvanje i zagrejte smesu tako da se šećer u potpunosti rastopi, za šta je potrebno oko pet minuta.
U posebnoj posudi pomešajte brašno za tortu i prašak za pecivo, dodajte vode kako bi napravili smesu za testo i dodajte pripremljene sastojke iz činije. Premisite nekoliko puta rukama testo i podelite u tri manja kalupa ili u jednu duboku tepsiju, kako bi posle mogli da isečete pečen kolač.
Kora se peče oko pola sata na 220 stepeni i kada bude zlatno žuta, vreme je da je izvadite iz pećnice i ostavite da se ohladi.
Za to vreme rasporedom kojim želite pomešajte sastojke za glazuru, dobro izmešajte mikerom i vreme je za mazanje kora. Namažite prvu koru, preklopite drugom i tako u krug.Ostaće vam glazure da dodatno ukrasite sam vrh torte na koji možete dodati kriške limuna kao dekoraciju!
Uživajte!
NAJPOPULARNIJI Komentari