Čokoladni mus je neodljivi, romantični, francuski recept. Ovo je idealna poslastica koju možete da servirate nakon obroka ili u onim trenucima kada želite da se opustite uz kafu i knjigu. Mus se može pripremiti unapred i čuvati se u frižideru do serviranja. Naziv mousse dolazi iz Francuske, i označava penu. Lagane je i prozračne strukture, a čokolada će vas osvojiti pri prvom zalogaju. Da biste dobili što bolji mus, potrebno je koristiti kvalitetnu čokoladu. Što je bolja čokolada, bolji je mus.
Recept sledi u nastavku.
NE PROPUSTITE: RECEPT ZA OSVEŽAVAJUĆU LIMUN TORTU
Sastojci:
4 velika žumanca
60 gr šećera
400 ml guste slatke pavlake
200 gr čokolade po želji
Kašika konjaka ili likera od kafe
Kašičica ekstrakta vanile
Šlag
Čokoladne mrvice ili narendana čokolada
Priprema:
-U velikoj posudi umutite žumanca i granulirani šećer dok ne postanu sjedinjeni i kremasti, oko 2 minuta.
- U maloj šerpi lagano zagrejte 300ml pavlake, dok ne počne da se stvara para. Nemojte kuvati. 100 ml pavlake ostavite u frižideru, trebaće vam malo kasnije.
- Muteći smesu od jaja polako sipajte polovinu tople pavlake u smesu. Kada se sjedini, sipajte mešavinu žumanaca i kreme nazad u šerpu sa preostalom kremom.
- Kuvajte na laganoj vatri, neprestano mešajući, dok smesa ne počne da se zgušnjava i dostigne 160 stepeni na termometru, oko 3 do 5 minuta.
-Sklonite smesu sa vatre i umešajte seckanu čokoladu, konjak i ekstrakt vanile. Mešajte dok se čokolada ne otopi.
-Sipajte čokoladnu mešavinu u srednju činiju, pokrijte i dobro ohladite.
-Kada se čokolada ohladi, umutite preostalih 100 ml slatke pavlake. Stavite šlag u čokoladnu mešavinu dok se ne sjedini.
- Sipajte kašikom u činije za serviranje i ohladite.
- Dekorišite sa još šlaga i sa čokoladnim mrvicama. Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari