U zimskim danima, najviše volimo da popodne iskoristimo za sebe. To u praksi znači da kuvamo toplu čokoladu, čaj ili kafu, a počastimo se i ukusnim slatkišom. Umesto kupovnih slatkiša rado biramo tople kolače koji se brzo prave i neodoljivi su, posebno kada se njihov miris širi svuda po kući. Za vas smo izdvojili jedan lak, ukusan i brz recept koji je idealan za zimske dane, posebno ako volite miris cimeta i ukus bele čokolade. Nas je oduševio jednostavnošću i fantastičnim ukusom.
Recept sledi u nastavku.
NE PROPUSTITE: RECEPT ZA SLASNE KROFNE PUNJENE DOMAĆIM DŽEMOM
Sastojci
FIl od cimeta:
100gr smeđeg šećera
2 kašičice mlevenog cimeta
prstohvat soli
Za kolač:
150g neslanog putera, sobne temperature
80g granuliranog šećera
80g braon šećera
2 velika jaja
1 kašika ekstrakta vanile
250 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
1/2 kašičice sode bikarbone
1 kašičica cimeta
1 kašičica soli
200ml slatke pavlake
Za preliv
80g smeđeg šećera
200g višenamenskog brašna
2 kašičice mlevenog cimeta
6 kašika putera, rastopljenog
Za glazuru:
100 g šećera u prahu
80gr bele čokolade
1/2 kašičice ekstrakta vanile
1 kašika putera, rastopljenog
1 slatke pavlake
prstohvat soli
Priprema
- Zagrejte rernu na 200 stepeni i obložite kalup za hleb pek papirom.
- U jednoj posudi pomešajte sve sastojke za fil sa cimetom. Ostavite po strani.
- Krenite da miskate puter i šećer, dok ne dobijete finu smesu. Dodajte jaja, ekstrakt vanile i mutite dok se ne sjedini. U drugoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo, sodu bokarbonu, cimet i so, a onda pomešajte da se ravnomerno rasporedi. Dodajte polovinu suvih sastojaka i promešajte, onda dodajte slatku pavlaku, pa zatim dodajte preostale suve sastojke i mešajte sve dok ne dobijete ujednačenu smesu.
- Kašikom stavite polovinu testa u pripremljenu tepsiju i podmazanom gumenom lopaticom rasporedite testo do ivica. Prelijte filom od cimeta koje je pripremljeno, zatim dodajte još jedan sloj testa.
- Koristite nož da napravite "vrtloge" u kolaču, tako što ćete nož provući kroz smesu nekoliko puta.
- Zatim je vreme za preliv koja se pravi jednostavnim mešanjem. Stavite preliv preko kolača. Pecite 45 minuta. Kada je kolač gotov dodajte glazuru.
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari