Šta ste planirali da pravite povodom novogodišnjih i božićnih praznika? Mi imamo puno ideja! Svidela nam se kremasta crna torta sa višnjama, koja se naziva i "Crna šuma", zbog svog specifičnog izgleda. Sreća, višnje možemo da pronađemo u prodavnicama tokom cele godine, a najbolje od svega je što one daju tortama osvežavajuć, pun ukus. Torta je slična klasičnoj Švarcvald torti, sa nešto izmenjenim sastojcima. Verujemo da ćete uživati u ukusu i da će se dopasti vašim gostima.
Recept sledi u nastavku.
NE PROPUSTITE: RECEPTI ZA SOKOVE KOJI ĆE OJAČATI VAŠ IMUNITET
Sastojci za koru:
- 6 jaja
- 6 kašika brašna
- 6 kašika šećera, smeđeg
- pola kesice praška za pecivo
- 5 kašika kakaa
Priprema: Odvojite belanca i umutite čvrst sneg, a onda postepeno dodajte šećer, pa zatim ubacite jedno po jedno žumance. Ubacite kakao, prašak za pecivo, brašno i mutite, dok ne dobijete ujednačenu smesu.
Beli fil:
- Kesica šlaga
- kašićica ekstrakta vanile
Priprema: izmutiti šlag, dodati ekstrakt vanile.
Fil od višanja
- 300 gr višanja
- 6 kašika šećera
- 1 kesica gustina
- Malo vode
Priprema: prokuvati višnje, dodati šećer, a zatim i gustin. Ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi, kako bi se dobila čvršća smesa.
Priprema torte:
Obložiti i podmazati kalup za kore, veličine 20 cm.
Ispeći 2 kore od pripremljene smese, koja se dobija miksiranjem sastojaka. Kore se peku tridesetak minuta. Ostavite ih da se malo ohlade, pa prelijte fil od višanja. Ukoliko imate dublji kalup, možete da ispečete jednu koru, pa da je prepolovite na pola.
Sledeći sloj je nanošenje šlaga, a šlag se nanosi u debljem sloju.
Proces treba ponoviti dva puta, s tim da na vrhu treba da bude više šlaga. Šlag na vrhu možete dekorisati kako god želite, a mi predlažemo da dodate sveže višnje kao dekoraciju. Takođe, možete da izrendate i crnu čokoladu na samom vrhu, po želji.
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari