Tražite savršenu tortu za predstojeće praznike ili samo želite da obradujete svoju porodicu tokom hladnih i tmurnih dana? Dozvolite nam da vas upoznamo sa ovom čokoladnom poslasticom koja vam garantuje repete za sve članove porodice i planirane goste. Tajna je u karamel sosu koji se topi u ustima i hrskavoj čokoladnoj kori koja nas nije ostavila ravnodušnima. Mi nismo mogle da odolimo ovom receptu, a verujemo da će se i vama dopasti, pri prvom zalogaju.
Recept sledi u nastavku.
NE PROPUSTITE: FERRERO ROCHER PUDING - ČOKOLADNO UŽIVANJE
Potrebni sastojci
Za koru:
200g šećera
70 g tamnog kakao praha
2 šolje brašna
Jedna i po kašičica sode bikarbone
2 kašičice praška za pecivo
1 kašičica soli
3 kašike biljnog ulja
3 jaja
1/2 šolje kuvane kafe
Za fil od karamele:
Istopite tri pakovanja klasičnih karamela (300g) u mikrotalasnoj ili na malo ulja
Preliv:
200g putera, sobne temperature
250g šećera u prahu
100g nezaslađenog kakao praha
2–4 kašike mleka
1/2 kašičice soli
2 kašičice ekstrakta vanile
1/2 kašičice espresso praha/nes kafe
Način pripreme:
U velikoj posudi umutite šećer, kakao prah, brašno, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i so. U posebnoj posudi umutite ulje, vanilu, jaja.
Sipajte mokre sastojke u suve, mutite dok ne nestanu grudvice. Sipajte kuvanu kafu, mešajući dok se ne sjedini.
Sipajte testo u pripremljene tepsije i pecite oko 30 minuta na 180 stepeni.
Dok se kolači hlade, napravite domaću karamelu. Pripremite karamel prema uputstvu i ostavite da se potpuno ohladi. Ostavite 1/3 šolje karamele za prelivanje gotovog kolača, a preostalu karamelu stavite u činiju.
Zatim napravite glazuru.
Mutite na maloj brzini i postepeno povećavajte na veliku dok se svi sastojci ne sjedine.
Dodajte šećer u prahu, ekstrakt vanile, espresso prah ili nes kafu i 3 kašike mleka za početak. Mutite na maloj brzini i postepeno povećavajte na veliku brzinu, mutite dok ne postane lagano i pahuljasto.
Da biste sastavili tortu, stavite prvi sloj na stalak za torte ili tanjir za kolače. Na pola torte razvucite oko pola karamel fila.
Ponovite postupak sa drugom polovinom. Kolač premažite čokoladnom glazurom, prekrijte gornji deo i povucite prema dole da prekrijete stranice torte.
Stavite tortu u frižider da se ohladi dvadesetak minuta. To će pomoći da se glazura i punjenje stegnu.
Dok se kolač hladi, zagrejte preostalu 1/3 šolje karamele u posudi za mikrotalasnu pećnicu. Preliti preko vrha torte, pustiti da kaplje niz stranice.
Prijatno! Javite nam utiske!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari