Ko još može odoleti ukusu kafe i keksa u istoj kombinaciji? Ako ste ljubitelji ovih sastojaka, milkšejk koji ćemo danas podeliti sa vama će vas ostaviti bez daha! Brzo se pravi i uvek je idealan kada želite da se odmorite nakon napornog dana i uživate u nečemu slatkom i slasnom. Ovaj recept ćete rado koristiti kada vam dođu prijateljice i kada nemate baš mnogo vremena da spremate kolač, a ipak želite da se zasladite. Možete ga praviti u toploj ili hladnoj varijanti, u zavisnosti od godišnjeg doba. Leti se predlaže da dodate sladoled, a tokom jeseni i zime obavezan je dodatak cimeta.
Recept sledi u nastavku.
NE PROPUSTITE: RECEPT ZA KAPRI MILKŠEJK - RAPSODIJA UKUSA ZA 5 MINUTA
Potrebni sastojci:
3/4 šolje kafe sa ekstraktom vanile (možete koristiti i kapućino, po izboru)
5 keksa i krem kolačića (Oreo ili neki drugi keks po izboru)
Za čokoladnu glazuru:
80g tamne čokolade
80g slatke pavlake
Za preliv:
Šlag
Kolačići ili keksići, usitnjeni
Način pripreme:
Na pari otopite čokoladu i slatku pavlaku dok smesa ne postane glatka.
Ostavite da se malo ohladi pre nego što pomešate druge sastojke.
Nanesite čokoladnu glazuru na rub čaše, to će dati sladak ukus milkšejku ali će i postati divna dekoracija.
Stavite izlomljene kolačiće ili keksiće i na obod tako što ćete na kolačić istisnuti malo čokoladne glazure, a zatim ga čvrsto staviti na obod čaše.
Dodajte instant kafu koju ste kuvali sa mlekom koja je mlaka, kako ne bi uticala na strukturu keksića.
Stavite čaše u frižider dok ne budete spremni za posluživanje, ukoliko želite hladan napitak, a ako hoćete topao napitak, možete odmah poslužiti. Savetujemo da pospete malo cimeta, za bolji ukus.
Kao što vidite na fotografiji, uz ovaj milkšejk se često služi i pravljene mančmelou penaste kocke, koje možete da kupite, a i da napravite kod kuće.
Bonus - pravljenje Mančmelou penastih bombona
400 gr. šečera
1 dcl. vode
2 male kesice želatina u prahu
8 kašika vode
1/4 kašikice soli
2 kašikice ekstrakt vanile
Pripremite pleh, postavite pek papir.
U jednoj šerpi zagrejte šećer i vodu, kako bi se šećer otopio.
U drugoj posudici otopite želatin sa 8 kašika ladne vode.
Sklonite šerpu sa vatre, i dodajte želatin, pa vratite da se ujednači sa smesom.
Sada prebacite smesu u plastičnu posudu i izmute miskerom dok ne dobijete gusti krem. Čim je gotovo, stavite na pleh i pospite prah šećerom. Smesu možete kasnije da sečete na kockice.
Evo i originalnog italijanskog recepta koji vam može pomoći:
Uživajte, prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari