Alternativa zdravog brašna odlična je inicijativa da postanete pravi specijalci u kuhinji i usmerite svoju kreativnu energiju ka pravljenu zanimljivih, ukusnih obroka. Ako želite da isprobate nešto novo, posvetite se zdravoj ishrani ili vas klasičan hleb nadima imamo rešenje za vas. Postoje mnoge zamene za brašno koje su nutritivno gušće, brže će vas zasititi i pritom i dalje možete uživati u omiljenom testu. Pritom svaka zamena sa brašnom donosi niz vitamina i minerala koji mogu ojačati vaš imunitet.
Pred vama je pet zdravih zamena za brašno i njihove prednosti!
NE PROPUSTITE: ČAJEVI KOJI ĆE VAM POMOĆI DA BRŽE ZASPITE
Bademovo brašno
Bademovo brašno se pravi sitnjenjem badema, uklanjanjem njihove ljuske i prosejavanjem kako bi se došlo do najfinije strukture koja je pogodna za pravljenje testa. Ljudi opisuju ukus bademovog brašna kao slatkast sa orašastim ukusom. Sama struktura je nešto gušća tako da je prilikom pravljenja testa potrebno više mešanja.
Bademovo brašno je bogato zdravim mastima i ima vitamin E unutar sebe, koji jača organizam i postiče regeneraciju.
Foto: izvor
Brašno od leblebija
U južnoazijskoj kuhinji se podrazumeva korišćenje brašna od leblebija prilikom svakodnevnog pravljenja hleba i drugog testa. Ovde se takođe susrećemo sa orašastim ukusom, koji je blag i zato se brašno od leblebija može koristiti za pravljenje, hleba , kifli ali i palačiniki i krofni.
Brašno od leblebija je bogato vlaknima koja su dobra za crevnu floru. Ovo brašno ne može biti teško za vaš stomak i samim tim usporiti varenje. Može pomoći kada želite da držite holesterol pod kontrolom.
Banana brašno
Da, dobro ste pročitali banana brašno se pravi od nezrelih banana koje su oljuštene i zatim skuvane. Kada se skuvaju odlažu se u aparate koji ih suše i zatim se melju tako da se dobije fina praškasta struktura. Ovako dobijeno brašno ne gubi slatkasi ukus banane i tradicionalno se koristi u jamajkanskoj kuhinji.
Brašno je bogato kalijumom ali može biti teško za osetljiv stomak i izazvati nadutost. Zato se preporučuje u malim količinama i u mešavini sa drugim zdravim vrstama brašna.
Foto: izvor
Organsko brašno bele kinoe
Ovo brašno ne sadrži gluten, pa je dobro za ljude koji su alergični na gluten ili im smeta u ishrani. Ima blag, orašast ukus, a može se dodavati i u smutije, soseve ili kao glavni sastojak za izradu proizvoda od testa, kolača, peciva. Lepo se kombinuje sa voćem, cimetom, ruzmarinom i orašastim plodovima. Stvara osećaj sitosti već nakon dva parčeta hleba , što je super prilikom procesa mršavljenja.
Speltino brašno
Ako krenete u šetnju i u prodavnicama zdrave hrane ne pronađete prethodne zdrave zamene za brašno sigurno ćete naći speltino brašno. Spelta je slična pšenici i dobro je poznata u Evropi. Ova vrsta zamenskog brašna ima prilično orašast ukus i pomalo je slatkasto, tako da možete uživati u pravljenju štrudli i slaktih pita.
Bogato je gvožđem što je odlična vest za malokrvne osobe, pritom je lakše svarljivo od klasičnog brašna. Ali ako imate intoleranciju na gluten ili alergiju na pšenicu speltino brašno nikako nije dobar izbor.
Vreme je da isprobate neku od ovih zdravih alternativa i poboljšate kvalitet života!
NAJPOPULARNIJI Komentari