Za mnoge od nas vikend i godišnji odmor namenjeni su opuštanju sa porodicom i prijateljima, rezervisani za pripremu roštilja i uživanje u hrani, to je neizostavan deo odmora. Nažalost, neke namirnice sa roštilja mogu ozbiljno narušiti vaše zdravlje, ako ne budete oprezni. Posebno je važno obratiti pažnju prilikom pripreme roštilja za decu, jer su njihovi stomaci mnogo osetljiviji. Ne dopustite da se uživanje i odmor pretvore u opasan zdravstveni problem. Budite odgovorni prema sebi i ljudima koje volite!
Predstavljamo vam namirnice koje mogu da budu opasne po zdravlje.
NE PROPUSTITE: ZDRAVLJE KAO PRIORITET - ZDRAVA ISHRANA JE POSTALA SAVREMENI TREND ŠIROM SVETA
Neodovoljno ispečeno meso i morski plodovi
Naša sklonost ka sirovom hamburgeru ili polu pečenom bifteku može biti veoma loša po zdravlje, navode lekari. Pogotovo kada meso pripremate kod kuće i kada ono dugo stoji u marinadi i na vašem tanjiru dok se zabavljate sa prijateljima i porodicom. Polu sirovi mesni proizvodi mogu sadržati opasne bakterije koje će potpuno iscrpeti vaše telo, a ponekad mogu dovesti i do bolničkog ishoda.
Sirovi plodovi mora i školjke najčešće su povezani sa salmonelom koja je povezana sa 80 000 različitih infekcija i na godišnjem nivou u Americi dovodi do 100 smrtnih slučajeva. Zato uvek proverite da li kupujete sveže morske plodove i potrudite se da ih termički obrađujete duže od preporučenog kako bi bili sigurni da su u redu.
Voće i povrće
Sveže voće i povrće su bitan deo zdrave ishrane i zato niko ne pomišlja da bi moglo da bude loše po vaše zdravlje. Oni takođe mogu biti izvor zaraze i ozloglašene ešerihije, listeria i salmonele. Kako bi ste se zaštitili temeljno operite voće i povrće pre nego što napravite salatu ili zgriznete omiljenu voćku.
Kada se zapričamo sa prijateljima zaboravljamo na važnost pranja voća i povrća. Blago ga properemo pod mlazom vode, međutim to nije dovoljno. Stručnjaci savetuju da napunite duboku posudu mlakom vodom i da u nju sipate malo sode bikarbone, a onda da ostavite voće i povrće da odstoji u vodi bar 5 minuta. Nakon toga, ono je spremno za jelo i bićete sigurni da je potpuno čisto.
Sirovi mlečni proizvodi
Prerađeni proizvodi od sirovog mleka i samo mleko ne može dugo da izdrži na toplom mestu, frižider im je neophodan. Možda vi ne osetite pod jezikom da je proizvod pokvaren jer nije stigao da se ukiseli ali bakterije vrebaju. Pasterizovano mleko jeste sigurnije ali ne preporučuje se ako planirate piknik u prirodi, jer se unutar vaše torbe može pokvariti ako bude previše toplo.
Jaja
Jaja mogu biti kontaminirana salmonelom, što može uzrokovati trovanje hranom i dovesti do ozbiljnijih bolesti. Jaja uvek moraju da se drže u frižideru. Kada se jedu, treba da se kuvaju ili peku. Nedovoljno skuvana ili pečena jaja direktno će uticati na probleme sa stomakom, pa već u roku od pola sata možete da dobijete dijareju, a da ni ne slutite da se to dešava zbog jaja.
NE PROPUSTITE: KAKO DA POSTANETE JUTARNJI TIP OSOBE I ZAŠTO JE TO TOLIKO VAŽNO?!
Budite oprezni prilikom pripreme hrane i sačuvajte svoje zdravlje!
NAJPOPULARNIJI Komentari