Svi znamo da se mediteranski način ishrane, koji se pretežno bazira na povrću, voću, ribi, maslinovom ulju, smatra najzdravijim režimom ishrane na svetu. I to definitivno jeste tako, s obzirom na to da sadrži pregršt jako zdravih namirnica, koje se i te kako preporučuju kao deo redovne ishrane. Međutim, da li se i sa tzv. super namirnicama može preterati? Da li ste znali da, recimo, nije dobro unositi previše šargarepe, kao i cvekle, iako se radi o jako zdravoj vrsti povrća?
Zbog čega je to tako i koje su to sve zdrave namirnice sa kojima možete preterati, saznajte u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Prava bomba za imuni sistem: recept za prolećni smuti
Šargarepa
Šargarepe su bogate beta-karotenom, koji je višestruko značajan za naš organizam. Ima povoljan uticaj na kožu, poboljšava vid, i podstiče apsorbciju vitamina A u telu. Ipak, usled preterane konzumacije, višak beta--karotena može dovesti do karoteze, stanja kada koža postaje žućkasta. Ovo samo po sebi nije ozbiljno stanje, i prolazi samo od sebe, čim se smanji prisustvo beta-karetona u organizmu.
Kombuha
U pitanju je jako zdrava vrsta pečurke, koja je lekovita na različite načine, a pogotovo je pogodna za ojačavanje imuniteta. Posebno je konzumiraju Kinezi. Ipak, u slučaju preterane konzumacije mogu nastati probemi sa varenjem.
Voda
Dve litre vode dnevno je i te kako preporučljivo popiti. U slučaju znantno većih količina, može doći do smanjenja elektrolita u organizmu, što opet može otežati rad bubrega.
Avokado
Avokado je super namirnica bogata omega masnim kiselinama. Bogat je vlaknima i može uticati na smanjenje nivoa lošeg holesterola. Ipak ne treba zaboraviti da je avokado ipak kaloričan i da jedan srednji avokado u proseku sadrži oko 250 kalorija, što je već značajan deo dnevnog unosa klrija koji se prpeoručuje.
Cvekla
Cvekla je fantastična za detoks! Puna je minerla, vitamina, utiče na snižavanje krvnog pritiska. Ipak, ono što treba da znamo jeste da je za naš probavni sistem loša kombinacija cvekle i crvenog mesa, te da je svakako treba izbegavati.
Soja
Soja je sama po sebi vrlo zdrava namirnica. Međutim, problem sa sojom u današnjem dobu jeste što je preko 90 % svetske proizvodnje soje zapravo genetski modifikovana soda. Tako da treba da vodimo računa i da je konzumiramo vrlo ograničeno.
Čia semenke
Čia semekne su fantastičan izvor omega 3 masnih kiselina, čiji su benefiti za organizam višestruki. Međutim, treba znati da se ove omega masne kiseline mnogo teže vare nego one koje se recimo nalaze u lososu, kao i da 100 g čia semenki sadrži 500 kalorija, pa ne treba preterivati svakodnevno sa njihovom konzumacijom!
NE PROPUSTITE: Koliko je šećer (nezdrav) - saveti
Nadamo se da su vam ova saznanja i saveti bili korisni.
NAJPOPULARNIJI Komentari