Ako želite ukusne perece kao iz pekare i želite da se oprobate u novim kulinarskim majstorijama, na pravom ste mestu. Deca obožavaju perece, a vole ih odrasli. idealne su za doručak, baš onda kada žurite na posao i nemate vremena da pravite obrok. Ove perece ostaće sveže i do nekoliko dana, pa je prava šteta da ih ne napravite već danas. Predstavljamo vam recept za hrskave i ukusne perece koje su idealne za doručak, užinu ali i svečane prilike kao predjelo. Slike iz narednih redova podsetiće vas na savršeno testo vaše bake, a ukoliko isprobate recept ukus će vas oduševiti. A da, i miris tokom pečenja!
Originalni recept za perece, sledi u nastavku!
NE PROPUSTITE: FRITTATA - BRZ I JEDNOSTAVAN RECEPT, IDEALAN ZA DORUČAK
Sastojci za testo:
2 šolje mleka (šolja od 250ml)
4 kašike putera
Pola šolje smeđeg šećera
2 kašikice suvog kvasca
750gr univerzalnog brašna
2 kašikice soli
Sastojci za preliv:
4 kašike putera
Rastopljena so po ukusu
Način pripreme:
- Zagrejte mleko ali nemojte dopustiti da prokuva, zatim dodajte šećer i puter neprestano mešajući mleko. Kada se sastojci rastope skinite mleko sa vatre i ostavite sa strane da se ohladi. Cilj je da se mleko ohladi i da dostigne sobnu temperaturu kako bi se kvasac lepo rastopio i počeo da deluje.
- Dodajte kvasac u mešavinu i dajte mu desetak minuta da odstoji u mleku. Zatim dodajte brašno i sve izmešajte rukama da se potpuno sjedini i da dobijete loptu od testa. Pokrijte činiju peškirom i ostavite testo da odstoji sat vremena kako bi se podiglo i omekšalo.
- Razvijte testo oklagijom i isecite ga na desert trouglova. Razvijte zasebne trouglove na mršave zmijice nalik konopcu i oblikujte kao perecu. Zagrejte rernu na 200 stepeni i pripremite pleh za pečenje. Pospite ga sa malo ulja ili jednostavno stavite preko pleha papir za pečenje kako se perece ne bi zalepile.
- Kako bi vam samo uvijanje pereca bilo lakše mi smo vam pripremili slike, sa kojih možete pratiti proces uvijanja.
Kada završite sa uvijanjem pereca dopustite im da se peku dok ne porumene, izvadite ih iz rerne i prelijte puterom. Zatim ih vratite na 5 minuta ponovo kako bi dobile hrskavu koricu. Po želji možete posuti perece susamom i služiti ih uz topao čaj ili kafu.
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari