Humus je arapska reč za leblebije i najpopularnije je jelo u bliskoistočnoj kuhinji. Osnovni recept zahteva kuvane i pasirane leblebije pomešane sa limunovim sokom, soli, biberom, susamom, belim lukom i drugim začinima. Može biti umak za hleb ali i prilog uz vaše omiljeno povrće ili meso. Tradicionalni humus nije najčešći izbor za decu i ljude koji su odrasli na sasvim drugačijoj kuhinji, zato vam predlažemo jednako ukusnu ali umerenu varijantu koja nije mešavina jakih ukusa- a to je provereni humus od kikiriki putera.
Recept sledi u nastavku. Isprobajte ukusni humus od kikirikija!
NE PROPUSTITE: UKUSNE GRILOVANE PEČURKE KOJE SE SLUŽE UZ MESO - OMILJENI RECEPT
Istina je da su nam nekad potrebne čiste mahunarke i da ih nutricionisti toplo preporučuju, ali ponekad vredi uživati u novim ukusima, a ima li šta sočnije od kikiriki putera?
Potrebni sastojci:
1 čaša od 250ml leblebija
⅓ čaše tople vode
4 kašike kikiriki putera
2 kašike maslinovog ulja
3 kašike sveže isceđenog limunovog soka
1 češanj oljuštenog i zdrobljenog belog luka
Prstohvat soli
Način pripreme humusa od kikiriki putera:
- Da biste dobili pun ukus humusa, neophodno je da leblebije odstoje preko noći u vodi i da nabubre. U tu vodu možete da dodate i malo sode bikarbone. Ujutru prospite vodu i dodajte novu. Kuvajte ih sa dosta vode, dok ne postanu potpuno mekane.
- Sastojke pomešajte u činijici i zatim ih sipajte u blender kako bi se isitnili i kako bi dobili smesu nalik pudingu.
- Ukoliko smesa nakon sitnjenja bude suviše gusta dodajte još malo tople vode i promešajte je. Vodu dodajte pažljivo kako ne bi preterali a ako se to desi dodajte još leblebija i iznova izblendirajte sastojke.
- Humus ostavite u frižideru da se u potpunosti ohladi i zatim ga možete služiti uz pecivo, svež hleb ali i kao zdrav prilog uz meso i krompir.
NE PROPUSTITE: RECEPT ZA PILEĆI RATATUJ (RATATOUILLE)
Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari