Klimatske promene primoravaju čovečanstvo da se prilagode novim životnim uslovima. Kako temperatura raste i vremenski uslovi se menjaju, farmeri širom sveta brinu se za kvalitet hrane koja će se proizvoditi. Postoji mišljenje da kupac neće moći da nađe neke od današnjih proizvoda na rafovima unutar prodavnica i da ćemo morati da živimo u manje ukusnom svetu. Većina hrane iz narednih redova ima potencijal da postane oskudna i nedostupna širokoj masi ljudi, iako smo do juče uživali u njoj.
U nastavku saznajte koja će hrana nestati u budućnosti!
NE PROPUSTITE: Recept za špagete sa gamborima - posno
Čaj
Svi ponekad volimo da se opuštamo uz ispijanje toplog čajnog napitka, određene vrste čajeva pomažu nam da održimo lepotu svoje kože čisteći je a drugi umanjuju simptome prehlade i gripa.
Čaj nam je potreban, i u određenim kulturama ispijanje čaja pretvoreno je u pravi ritual, svečani čin koji čini njihovo telo vitalnim. Ipak, usled klimatskim promena dolazi do napada insekata na polja čaja i gubi se kvalitet lišća biljaka tako da u narednim decenijama kvalitet čaja može spasti na minimum.
Med
Velika količina ugljen dioksida u vazduhu smanjuje kvalitet polena tako da on gubi određene proteine koji su neophodni pčelama kako bi bile jake i vitalne. Pčele su u deficitu svugde u svetu, a negativnih gasovi ih dodatno mogu ubiti tako da izgubimo jednu od najzdravijih namernica za ljudski organizam, med!
Jabuke, trešnje i breskve
Letnja sezona donosi nam osvežavajuće voće, ali niko nam ne može garatovati da će ovi plodovi u narednim decenijama izdržati jaku toplotu, kao posledicu globalnog zagrevanja. Visoke temperature mogu potpuno iscrpeti drvo trešnje, breskve, ali i jabuke tako da ih moramo naći zamenu, ako je to uopšte moguće.
Kafa
Veliki trgovinski lanci kafe strepe od menjanja kvaliteta zemljišta koje je danas pogodno za uzgajanje biljke kafe. Postoje predviđanja koja govore da će 2050 godine kafa znatno poskupeti a njen kvalitet opasti, jer će se kvalitet zemljišta promeniti usled globalnog zagrevanja.
Možda ćemo morati da pronađemo drugi omiljeni napitak za razbuđivanje.
Kikiriki
Biljki kikirikija potrebno je oko 40 cm kiše kako bi izrasla, stabilna i jaka dajući nam omiljenu grickalicu ljudi širom sveta. Puter od kikirikija jedna je od omiljenih poslastica Amerikanaca, dok Evropljani radije uživaju u grickanju kikirikija i hladnom pivu u večernjim satima, dok prate sport ili ćaskaju sa prijateljima.
Čokolada
O da, reč je o čokoladi verovali ili ne!
Na drveće kakaa ne utiču visoke temperature, ali im je neophodno dosta kiše kako bi napredovali i razvijali se. Ukoliko se količina kiše drastično smanji na globalnom nivou, to će doprineti smanjenju proizvodnje čokolade.
NE PROPUSTITE: Slasni, kremasti slani cheesecake - recept
Koji proizvod bi vama najviše nedostajao?
NAJPOPULARNIJI Komentari