Saher torta je oduvek bila omiljena za vreme novogodišnje i božićne trpeze! Ona je ukusna, bogata i predivna na oko! Retko ko ne voli da je jede, jer je parče Saher torte mešavina čokolade, džema i mekane kore.
U nastavku otkrivamo recept za Saher tortu!
NE PROPUSTITE: Novogodišnji raskošni Panj kolač - Bûche de Noël
Saher torta je klasična i popularna austrijska torta koja je počasno mesto pronašla i na našoj trpezi. Ako želite da impresionirate porodicu ukusnom tortom, Saher će biti pravi izbor. I ne brinite, veoma se jednostavno pravi.
Saher torta je osmišljena davne 1832 godine, zahvaljujući Franz Sacheru, koji je kreirao ovu tortu specijalno za princa von Metternicha.
Sastojci:
Za koru će vam biti potrebno:
- 3/4 šolje putera, koji je bio na sobnoj temperaturi
- 1 šolja šećera
- kašičica vanilinog ekstrakta
- 7 jaja
- 120 grama tamne čokolade
- Malo soli
- Šolja brašna
Fil:
- Džem od kajsije
- Nekoliko kapljica ruma
Glazura:
- 120 grama čokolade
- Malo maslaca za topljenje
Priprema:
Dok pravite koru, zagrejte rernu na 175 stepeni. Koristite okruglu tepsiju i obložite je papirom za pečenje.
U velikoj posudi za mešanje izmutite maslac, šećer, zatim dodajte malo vanile, pa ubacujte jedno po jedno žumance. Dodajteotopljenu čokoladu, dok ne dobijete kremastu smesu.
U drugoj velikoj posudi izmutite belanca sa malo soli, dok ne dobijete gust šneh. Dodajte preostali šećer i mutite 5,6 minuta. Umućeni šneh dodajte smesi koja je prethodno umućena, lagano, ručno promešajte. Zatim dodajte brašno i još malo promešajte. Nemojte preterivati sa mešanjem, jer testo treba da ostane pufnasto i svilenkasto.
Sada rasporedite smesu po tepsiji, pa je pecite oko 50 minuta. Proverite čačkalicom da li ispečena kora. Kada je gotova, ostavite je da se ohladi.
U međuvremenu napravite fil od džema sa kajsijama - stavite ga da provri i dodajte malo ruma. Dobićete tako glatki fil.
Kora treba da se iseče na pola. Kada je isečete, namažite je džemom sa svih strana. Kolač treba u potpunosti prekriti džemom. Treba da je ostavite na sobnoj temperaturi da se osuši (bar sat vremena).
Dok se suši, napravite čokoladnu glazuru kojom ćete da prelijete tortu. Torta treba da bude u potpunosti pokrivena čokoladom. Glazura treba da se osuši u frižideru pre služenja.
NE PROPUSTITE: Biskviti sa čokoladom i pistaćima - recept
Kolač možete poslužiti sa malo dodatnog šlaga. Uživajte!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari