Period slava je mnogima omiljen period godine. Najavljuje praznike, podrazumeva provođenje vremena sa porodicom i najbližima, a naravno ne manjka ni uživanja u raznim đakonijama - kako slatkima, tako i slanima. Ipak, na slavskoj trpezi se posebno, pored slavskog kolača, izdvaja i slavsko žito. Nije komplikovano da se napravi, ali u slučaju da ste se po prvi put upustili u ovu avanturu, evo uputstva.
U nastavku vas čeka recept za slavsko žito sa orasima.
NE PROPUSTITE: Ideje i saveti za savršenu slavsku trpezu
Potrebno vam je:
400 g pšenice (žita)
400 g oraha (možete i manje količine, samo je bitno da žito i orasi uvek budu jednako srazmerni)
150-200 g šećera
Vanilin šećer
Orasi za ukrašavanje
Priprema:
Prvo je potrebno da žito dobro operete i očistite od nečistoća. Zatim je stavite u posudu sa vodom, kada provri kuvajte još oko 10 minuta, pa sklonite sa ringle, i prospite prvu vodu.Ovaj postupak ponoviti četiri puta, kako bi se voda sasvim razbistrila. Žito će nabubriti, a neka zrna će i pući. Nakon četvrtog puta, sklonite šerpu sa ringle, ostavite žito u vodi, poklopite ga i ostavite tako par sati.
Nakon toga ga procedite i sameljite. Mlevene orahe pomešajte sa žitom, dodajte i šećer, pa sve dobro sjedinite. Ukrasite celim orasima, ili njihovim polovinama.
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari