Pošto je sezona Krsnih slava u punom jeku, vreme je da naučite kako se pravi slavski kolač, jer bez njega nema ni slave ! A kao što kažu naši stari, krsni kolač je vrhunac umeća svake domaćice!
E zato smo Ivana i ja odlučile da dokažemo da smo prave domaćice, pa smo zasukale rukave, zavezale kecelje i bacile se na spremanje slavskog kolača i to ne bilo kakvog. . Recepturu za testo Ivana donosi od svoje mame Dragice, dok sam ja uložila svoje višegodišnje iskustvo u šaranju kolača stečeno tokom godina proslavaljanja moje devojačke slave Sv. Nikole, ali i od nedavno ,,udatu'' me slave Sv. Stefana. Mi smo spremale mrsnu, ali uz manje izmene možete napaviti i posnu varijantu.
Pogledajte video snimak i saznajte kako se sprema slavski kolač, ali i neke jednostavne načine da napravite ukrase.
Klik na PLAY!
Potrebni sastojci:
Za testo:
2 jajeta,
40g kvasca
4 kašike ulja
2 dcl. mlake vode
3 dcl. mleka
1 kašika šećera
2 kašičice soli
oko 1.100 g brašna.
Za ukrase:
50 g brašna
1 kaška gustina
40-50 ml vode.
* Za posnu varijantu, izbacite jaja, a umesto mleka stavite vodu.
Slavski kolač je ukrašen sa ukrasima od testa. Oni su simboli naših želja za blagostanje porodice, tako krst i slavski pečat predstavljaju veru, klas žita, grozd i bure predstavljaju rodnu godinu, ptice predstavljaju mir, a cvetići lepotu.
Šaljite nam fotografije svojih slasvskih kolača i ukrasa, zaista se radujemo kada vidimo vaše rukotvorine. I srećna vam slava, drage naše domaćice i domaćini!
NAJPOPULARNIJI Komentari