Vreme je slava i mnogima je to omiljeno doba u godini! Konačno ćemo biti na okupu sa porodicom i prijateljima. Svetska pandemija je promenila naše navike, pa mnogi ljudi ove godine odlučuju da pozovu samo najbliže i da na skroman način obeleže svoju slavu. Bilo kako bilo, slavska trpeza je uvek u fokusu i važno nam je da sve što je na stolu bude savršeno pripremljeno.
U nastavku sa vama delimo ideje i savete za slavsku trpezu.
NE PROPUSTITE: Neodoljivi dezert - Panna Cotta sa čokoladom
Organizovanje slave uvek predstavlja izazov za domaćine. Gozba je bila i ostala najvažnija, što se kaže, ne sme ništa da fali! U modernom dobu, ljudi se sve više odlučuju za restorane u koje će izvesti svoje prijatelje i obeležiti važan dan, ali po tradiciji, slava treba da se obeleži kod kuće.
Kada govorimo o dekoraciji, sve je važno - od stoljnjaka, do salveta, čaša i escajga. Uvek treba razmišljati nekoliko dana unapred, kako vam ništa ne bi nedostajalo tog dana. Treba misliti i o tome koje setove čaša ćete izneti, da li će ih biti dovoljno, da li je escajg dovoljno blistav i ispoliran. Treba misliti i o ovalima, o manjim posudicama, o činijama za čorbu. Kada ste u restoranu, o tome se ne misli, ali ako ako organizujete slavu kod kuće, sve mora da blista, pa zato savetujemo da bar dva dana unapred pripremite posuđe i dekoraciju.
Kad smo kod dekoracije stola, pogledajte na koji sve način možete da složite salvete:
Ako imate mesta i ako želite da dekorišite dodatno svoj sto, možete da stavite buket svežeg cveća ili sezonsko voće. Naravno, na stolu treba da bude veliki slavski kolač i slavska sveća. Na zidu je ikona i upaljeno je kandilo. Takođe, na stolu je obavezno da bude i slavsko žito i slavsko crno vino.
Slavski kolač možete da naručite i kupite, ali verujemo da fantastični kolač za slavu možete da napravite i kod kuće!
Ni za dekoraciju, ni za trpezu striktna pravila ne postoje. Možete da napravite tradicionalna jela, a možete i da dodate moderna jela. Što se tiče slavske trpeze, uobičajeno je da bude tu predjelo, glavno jelo i dezert. Kad smo kod predjela, možete da pripremite slane zanimacije - slane torte, rolate, salate, meze.
Posle predjela, na red dolaze ukusne čorbe ili supe, a zatim stiže i glavno jelo. Neko bira pečenje, neko roštilj, neko ribu. Tu može da se nađe i sarma i svadbarski kupus. Naravno, nezaobilazan deo slavske trpeze su i ukusne domaće kiflice ili pite. I za kraj, sledi dezert. Uglavnom se za slavu spremaju tradicionalne, isprobane torte, poput Reforme, Vasine torte, Južnog vetra, Panj torte.
I naravno, uz svu ovu savršenu gozbu, red je da nazdravimo! Verujemo da će nas uz naše male savete i recepte organizovanje slave biti mnogo jednostavnije!
Video: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari