Kako da zavolite kuvanje? Kako da postanete kulinarski genije? Kako da se svaki vaš obrok bude pohvaljen? Potrebno vam je malo vremena i par dobrih saveta i poboljšaćete svoje kuvanje, bar za 30%. Ako i dalje niste opušteni u kuhinji i izbegavate da ekperimentišete sa novim receptima, posle ovog teksta, to će se promeniti.
U nastavku saznajte kako da postanete kulinarski genije, imamo praktične savete.
NE PROPUSTITE: Najsočnije Knedle sa Šljivama - mamin recept
Inspirišite se
Kako biste bili majstor u kuhinji, potrebna vam je inspiracija. Na internetu možete da nađete mnoštvo zanimljivih recepata, i naše i svetske kuhinje. U zavisnosti od toga kakvu hranu volite i šta želite da spremate, treba i da pronađete idealan recept. Kada pravite neko jelo prvi put, ispoštujte recept od početka do kraja. Kada drugi put pravite to jelo, nećete morati da striktno poštujete baš sve što piše, a moći ćete i da dodajete sastojke koje želite. Kako biste improvizovali, potrebno je da steknete iskustvo i slobodu. Rednovnim kuvanjem, uspećete da osmislite i svoje, unikatne recepte koji će vam biti i omiljeni. Mi redovno objavljujemo sjajne slatke i slane poslastice, i verujemo da će vam ti jednostavni i brzi recepti pomoći da napravite obrok za pamćenje! Takođe, i na našem Youtube kanalu, možete da gledate kako se prave jela. Trudili smo se da prikažemo svaki korak, kako bi vam bilo što lakše.
Koristite odgovarajuće posuđe
Posuđe je veoma važno kada je kuvanje u pitanju. Idealno je da imate set šerpi, različitih veličina i nekoliko plehova različitih veličina, kako biste uspeli da spremite sva jela koja želite. Potrebni su vam i tiganji, i kalupi za torte. Sa tim osnovnim setom posuđa, uspećete da ispoštujete svaku meru, bez improvizacije. Veličina je važna zbog strukture i količine sastojaka svakog jela. Takođe, kulinari savetuju da u početku uvek poštujete mere, kako biste dobili jelo kao sa slike ili videa. U tome vam može pomoći i plastična merica ili digitalna vaga. Iskusne domaćice kažu da ih je eksperes lonac spasio stajanja pored šporeta. On skraćuje vreme kuvanja, jer se kuva pod pritiskom i tokom ovakve vrste kuvanja, svi zdravi i hranljivi sastojci se zadržavaju u jelu, ne mogu da ispare.
Tajna je u začinima
Kada pripremate određene obroke više puta, oni će uvek imati sličan ukus. Kada im dodate nove začine, upoznaćete se sa kulinarskim trikom koji će vam služiti godinama! Ako želite da vaša hrana bude ukusna i da ima ukus za pamćenje, onda treba da se posvetite biranju odgovarajućih začina. Ima ih toliko, da im se ne zna broj! Tokom kuvanja, treba da isprobavate hranu, kako biste proverili da li vam se mešavina začina dopada i da li treba dodati nešto drugo. Iskusni kuvari, prave svoje mešavine začina za meso, ribu ili kuvana jela.
Birajte kvalitetne sastojke
Ako imate dobre sastojke, nemoguće je da obrok ne bude fantastičan. Treba birati kvalitetne sastojke koji su sveži i provereni, a tu se najviše misli na meso i povrće. Kada počnete da pravite jelo, prvo sve sastojke očistite, pripremite, začinite, iseckajte. Mali komadi će biti brže pripremljeni od velikih. Ono o čemu treba da mislite pre samog kuvanja jeste priprema namirnica.
Ako vam je meso bilo u zamrzivaču, biće prava muka da ga odledite na brzinu. Izvdadite ga bar dva sata ranije, neka odstoji u toploj vodi. Skoro svi recepti podrazumevaju da su sastojci sveži i da su bili na sobnoj temperaturi. Jedino povrće koje je bilo zamrznuto u kesici, poput graška, brokolija ili boranije, može da se koristi čim se izvadi iz zamrzivača i nije potrebno da se odmrzava.
Dok kuvate, sređujte kuhinju
Kuvanje nije toliko naporno, ali kada ostavite brdo sudova iza sebe i isprljane kuhinjske ploče, to će vam teško pasti. Umoriće vas sam proces kuvanja koji zahteva i detaljno čišćenje posle svakog obroka. Da se to ne bi dešavalo, dok vam se kuva ručak, počnite sa pranjem sudova i čišćenjem. Rešite se svih nagomilanih stvari dok se obrok priprema u rerni ili na šporetu.
NE PROPUSTITE: Kuhinja u vintidž stilu - inspiracija za uređenje enterijera
Kako biste zavoleli boravak u kuhinji i kako biste mogli u potpunosti da se posvetite pripremi svakog jela, važno je da uredite kuhinju po svojoj meri. Treba da vam u njoj bude prijatno i da svi uređaji budu funkcionalni, kako bi vam olakšali rad. Mali kulinarski trikovi mogu da vam olakšaju pripremu svakog jela. Zablistajte, kao kulinarski genije!
NAJPOPULARNIJI Komentari