Belo brašno, uz so i šećer proglašeno je jednom od tri "bele smrti", kako ih većina naziva. Ukoliko ste pobornici ovog mišljenja verujemo da ste upoznati sa alternativama, odnosno zdravijim zamenama za namirnice koje smo naveli. Zamena za belo brašno svakako može biti speltino, a ukoliko niste imali prilike da se više informišete o njemu, onda nastavite da čitate jer vas u nastavku čekaju sve potrebne informacije koje treba da znate o ovoj vrsti brašna i jedan recept!
NE PROPUSTITE: Koliko jaja je dozvoljeni pojesti ove nedelje?
Šta je spelta?
Spelta ili Tricitum spelta je žitarica stara milionima godina, zbog čega je nazivaju još i pra pšenicom. Ona svakako spada u istu grupu biljaka kao i pšenica, ječam, raž, s tim što je od pšenice razdvaja pre svega tvrdoća zrna. Pšenica ima dosta mekše zrno, dok spelta grublje, žilavije. Ova žitarica je nekada davno bila u širokoj upotrebi, kao što je sada pšenica, ali se vremenom njena upotreba smanjila. Danas je ponovo aktuelna upravo zbog benefita koje ima po zdravlje.
Zbog čega je speltino brašno bolje od običnog pšeničnog?
Pre svega jer sadrži mnogo manje glutena nego pšenično brašno i zbog toga što u sebi ima vlakna koja utiču na smanjivanje holesterola, kao i regulisanje nivoa šećera u krvi. Takođe, speltino brašno je mnogo više bogato proteinima, mineralima, vlaknima, vitaminom B, cinkom, magnezijumom, gvožđem, selenom. Spelta sadržni mnogo više vitamina K nego li pšenica. Dakle, po svemu sudeći mnogo je bolje koristiti speltino brašno koje takođe manje goji i zdravije je. Često ga možete videti i u receptima fitnes instruktora i nutricionista.
Recept sa speltinim brašnom
Zdravu grickalicu od speltinog brašna - slane štapice sa susamom, napravićete na sledeći način:
200g speltinog brašna
100ml vode
2 kašike ulja
pola kašičice soli
100g susama
Pomešajte suve sastojke u velikoj činiji, potom im dodajte vlažne. Dobro zamesite testo i ostavite ga da odstoji oko pola sata. Potom uzmite malo testa u ruku, napravite lopticu koju potom premesite uu štapić. Štapiće poređajte u pleh i pospite susamom. Pecite ih na 200 stepeni 20 do 25 minuta.
Ovo je idealna zdrava grickalica koja uz jogurt može poslužiti i kao užina!
NE PROPUSTITE: Koliko je šećer (ne)zdrav - saveti
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari