Musaka je jedno od najčešćih jela na našoj tradicionalnoj trpezi kada su slani recepti u pitanju. Verovatno svi znate da je orginalni recept iz Grčke i da je u pitanju jedan od njihovih najpoznatijih specijaliteta. Mi smo se već uveštili da musaku pravimo na različite načine - sa krompirom, tikvicama, karfiolom. Sada smo pronašli recept koji nam se posebno dopao - svi mi u nekom momentu kod kuće imamo ostatke starog hleba, a prženice nisu jedini način da ih iskoristimo.
U nastavku vas čeka recept za musaku od starog hleba, koji će vam se sigurno dopasti.
NE PROPUSTITE: Ćebata - najbolji recept za mirisni hleb sa maslinama
Sastojci:
400 g mlevenog mesa
200 g kisele pavlake
150 g sira - po želji
3 jaja
Ulje
Pola praziluka, glavica crnog luka, i jedan čen belog luka
Biber, so
Rezani stari hleb
150 ml mleka
Priprema:
Iseckajte sitno praziluk i crni luk, pa ih na malo ulja dinstajte na umerenoj vatri. Potom dodajte mleveno meso i sitno seckani beli luk, pa sve zajedno dinstajte takođe na umerenoj vatri narednih 15 minuta. U meso dodajte 150 g sira (po želji, možete i bez ovog sastojka). Dodajte so i biber.
Nauljite dublji četvrtasti pleh, pa u nega ređajte rezani stari hleb - možete ukloniti korice. Potom preko stavite fil sa dinstanim mesom, i na kraju poređajte još jedan red hleba. Na nekoliko mesta prođite viljuškom, pa zalite sve mlekom.
Umutite jaja i pavlaku, dodajte malo soli i zalijte musaku.
Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni oko 45 minuta, dok musaka ne dobije lepu zlatno žutu boju.
NE PROPUSTITE: Punjene paprike sa piletinom
Možete vi to same!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari