Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Telo i duh

Sve što treba da znate o maslinovom ulju + recept za bruskete sa pršutom i caprese salatu

 

Iako je maslinovo ulje već uveliko zastupljeno u ishrani, primetile smo da još uvek kod većeg broja ljudi postoje određene nepoznanice i zablude koje ovom prilikom želimo da razrešimo. Naime, većina ljudi nije upoznata ili je čak pogrešno upućena, sa osnovnim stvarima koje se tiču maslinovog ulja:  počev od toga koje sve vrste maslinovog ulja postoje, na šta obratiti pažnju prilikom njegovog odabira, pa do toga na koje sve načine se ono može upotrebiti. Zbog toga smo pored osnovnih informacija o maslinovom ulju, odlučile da u ovaj tekst uključimo i njegovu praktičnu primenu kroz dva preukusna, zdrava i veoma laka recepta, za čiju pripremu, ali i inače u ishrani, smo koristile ekstra devičansko maslinovo ulje Monini.

U nastavku pogledajte šta smo to zanimljivo pripremile za vas ovog puta, ali i na koji način možete napraviti hrskave bruskete sa pršutom i caprese salatu na štapiću.

 

 

Koje sve vrste maslinovog ulja postoje?

Na samom početku želimo da predočimo koje sve vrste maslinovog ulja postoje. Naime, klasično maslinovo ulje predstavlja mešavinu rafinisanog i devičanskog ulja, zbog toga ono nije najbolji izbor prilikom kupovine. Ukoliko ne znate koje biste ulje izabrali, naša preporuka jeste Monini ekstra devičansko ulje, a evo i zbog čega:

Devičansko maslinovo ulje je ono koje je dobijeno direktno iz maslina isključivo mehaničkim putem, i svrstava se u tri klase: ekstra devičansko , devičansko i lampante. Dakle, ekstra devičansko maslinovo ulje jeste najkvalitetnije zbog načina na koji se dobija ali i zbog toga što njegova kiselost iznosi manje od 2, odnosno 0,8. Kiselost maslinovog ulja ne sme premašiti 2, jer bi tada ulje moralo da se rafiniše, što je slučaj sa trećom vrstom maslinovog ulja – lampante. Zbog kiselosti koja premašuje dva, ova vrsta maslinovog ulja mora da se rafiniše, odnosno podvrgava se tretmanu sodom i greje u vakuumu na 230 stepeni, što automatski smanjuje sam kvalitet ulja. Devičansko ulje pak ima kiselost takođe manju od dva, pa je njegov kvalitet takođe dobar.

Dodatni savet: Široko je rasprostranjena zabluda da je dobro samo ono ekstra devičansko ulje (EVOO) na kom piše – hladno ceđeno i prvo presovanje. Prvo, hladno presovanje se zapravo odnosi na tradicionalni način proizvodnje iz prvog pritiska, što je danas u stvari zastarelo, a danas se najbolji kvalitet zapravo dobija modernim centrifugalnim sistemima, tako da ovo prvo nije garancija najboljeg kvaliteta.

 

 

Zbog čega je ekstra devičansko ulje uvek naš izbor?

Za redovnu upotrebu ekstra devičanskog maslinovog ulja možemo se zahvaliti našoj dragoj Ani, koja je izričiti zagovorornik zdravog života i mediteranske ishrane, pa je svoje navike vremenom prenela i na sve ostale članove MJTS tima. smiley Sigurne smo da ste primetili da uvek prilikom kuvanja koristimo  ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje, jer ova vrsta ulja, kao što smo već napomenule sadrži najmanju količinu kiselosti koja ne utiče na ukus, i najveću  količinu polifenola, prirodnog antioksidansa koji štiti ćelije od oksidativnog stresa i maslinovom ulju daje karakterističan gorki ukus. Pored toga ono je takođe bogato vitaminom E koji štiti ćelije našeg organizma, sadrži antioksidanse i doprinosi našem celokupnom zdravlju i imunitetu. Oličenje svih ovih dobrih komponenata nalazi se u ekstra devičanskom maslinovom ulju kakvo je Monini. 

 

 

Na šta treba obratiti pažnju prilikom korišćenja maslinovog ulja?

Kada je reč o boji i ukusu maslinovog ulja, on može da varira u zavisnost od berbe maslina, a treba znati i to da ukoliko ulje gorči ne znači da je lošeg kvaliteta. Temperatura koja će najviše pogodovati maslinovom ulju jeste sobna temperatura od 12 do 25 stepeni.

Da li se maslinovo ulje sme termički obrađivati?

Kada je o kuvanju reč, dosta ljudi je pod uticajem pogrešnog mišljenja da maslinovo ulje nije dobro termički obrađivati. Baš naprotiv, ekstra devičansko maslinovo ulje je prilikom termičke obrade stabilnije od ostalih ulja, koja se brže razgrađuju i oslobađaju štetne materije. Idealna temperatura za obradu je 180 stepeni, dok će temperatura od 190 stepeni izazvati dim, što ne treba dozvoliti jer se tada oslobađaju štetne materije.   

 

Zbog čega je maslinovo ulje zdravije od ostalih ulja?

Maslinovo ulje, tačnije ekstra devičansko, je glavna odlika Mediteranske ishrane koja je proglašena društvenim dobrom. Stoga maslinovo ulje nikako ne može biti nezdravo. Pored maslinovog ulja Mediteranska ishrana bazira se i na voću, povrću, mahunarkama, ribi, orašastim plodovima, jajima, mlečnim proizvodima i umerenom konzumiranju hrane životinjskog porekla.

Maslinovo ulje spada u grupu dobrih masti koje nisu štetne po vaš organizam i zdravlje, pored toga ova vrsta ulja sadrži samo 14 % zasićenih masnih kiselina, dok  su ostatak mononezasićene masne kiseline, koje su najbolje za zdravlje, dok druga biljna ulja sadrže polinezasićene (kukuruz, soja, semenke suncokreta, grožđa), koje su glavni uzročnik holesterola, kao i oboljenja srca i kardiovaskularnog sistema. Takođe, još jedna bitna odlika jeste da  maslinovo ulje obiluje omega 9 masnim kiselinama (oleinske kiseline) koje su najefikasnije u ubrzanju metabolizma, pa neće prouzrokovati gojaznost.

 

A sada prelazimo na ukusne i jednostavne recepte sa maslinovim uljem!

 

 

Hrskavi brusketi sa maslinovim uljem i pršutom

 

Sastojci :

1 baget

ekstra devičansko maslinovo ulje Monini

2 čena belog luka

pakovanje goveđe pršute

100g buđavog sira

pakovanje sveže rukole

nekoliko jezgra oraha

malo brusnice za dekoraciju

 

Način pripreme:

Isecite baget na kriške, potom svaku od njih istrljajte belim lukom. Napravite marinadu od maslinovog ulja i začina koje volite, pa njome premažite kriške hleba, nakon čega stavite bruskete da se peku. Kada porumene, za šta će im trebati svega 5 minuta, izvadite ih i nastavite sa pripremom. Na tople bruskete prvo naređajte pršutu, potom preko nje stavite rukolu. Rukama izdrobite malo buđavog sira i stavite preko rukole. Za dekoraciju iskoristite malo oraha i brusnica, čiji ukus će se odlično uklopiti uz ostale sastojke!

 

 

 

Caprese salata na štapiću

Sastojci:

Pakovanje čeri paradajza

pakovanje mocarele

sveži listovi bosiljka

ekstra devičansko maslinovo ulje Monini

začini

 

Kao prilog uz hrskave bruskete možete poslužiti i malo drugačiju verziju Caprese salate, od one poznate, koju ćete napraviti tako što ćete na drveni štapić nanizati prvo jedan čeri paradajz, potom kockicu mocarele i na kraju svež list bosiljka ili rukole. Salatu na štapicu prelijte maslinovim uljem i začinite po želji.

 

 

Prijatno!

Možete vi to same!

*** Tekst urađen u saradnji sa brendom Monini ***

 

10.02.2020 14:10
 

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Mesečni horoskop za JUL 2025.

  • Nedeljni horoskop za period od 30.06.- 06.07.2025.

  • Letnji izazov: Postignite balans u životu uz bosonogo hodanje

  • Midi suknja: Letnji outfit s kojim ne možete pogrešiti - modni predlozi

  • Paloma koktel - letnje osveženje

  • Ravne sandale: vodeći modni trend ovog leta

  • Tri znaka koja VAM ŽIVOT ŠALJE: Nikada ne ignorišite OVA upozorenja

  • Brza pasta sa čeri paradajzom: Savršen obrok kad nemate vremena!

  • Buđenje ženstvenosti: Kako je dekolte promenio moju intimu

  • Zašto dolazi do hormonskog disbalansa? Razumevanje složene mreže u našem telu

  • Knjige koje nas uče da zavolimo svoje telo

  • Ako sređujete kuću vikendom, neka bude kratko: Top saveti!

  • Najpopularniji kupaći kostimi: trendovi koje ćete obožavati ovog leta

  • Neplodnost: Razumevanje faktora koji utiču na sposobnost začeća

  • Beograd na mapi evropske automobilističke elite

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o
Scroll up