Iako je maslinovo ulje već uveliko zastupljeno u ishrani, primetile smo da još uvek kod većeg broja ljudi postoje određene nepoznanice i zablude koje ovom prilikom želimo da razrešimo. Naime, većina ljudi nije upoznata ili je čak pogrešno upućena, sa osnovnim stvarima koje se tiču maslinovog ulja: počev od toga koje sve vrste maslinovog ulja postoje, na šta obratiti pažnju prilikom njegovog odabira, pa do toga na koje sve načine se ono može upotrebiti. Zbog toga smo pored osnovnih informacija o maslinovom ulju, odlučile da u ovaj tekst uključimo i njegovu praktičnu primenu kroz dva preukusna, zdrava i veoma laka recepta, za čiju pripremu, ali i inače u ishrani, smo koristile ekstra devičansko maslinovo ulje Monini.
U nastavku pogledajte šta smo to zanimljivo pripremile za vas ovog puta, ali i na koji način možete napraviti hrskave bruskete sa pršutom i caprese salatu na štapiću.
Koje sve vrste maslinovog ulja postoje?
Na samom početku želimo da predočimo koje sve vrste maslinovog ulja postoje. Naime, klasično maslinovo ulje predstavlja mešavinu rafinisanog i devičanskog ulja, zbog toga ono nije najbolji izbor prilikom kupovine. Ukoliko ne znate koje biste ulje izabrali, naša preporuka jeste Monini ekstra devičansko ulje, a evo i zbog čega:
Devičansko maslinovo ulje je ono koje je dobijeno direktno iz maslina isključivo mehaničkim putem, i svrstava se u tri klase: ekstra devičansko , devičansko i lampante. Dakle, ekstra devičansko maslinovo ulje jeste najkvalitetnije zbog načina na koji se dobija ali i zbog toga što njegova kiselost iznosi manje od 2, odnosno 0,8. Kiselost maslinovog ulja ne sme premašiti 2, jer bi tada ulje moralo da se rafiniše, što je slučaj sa trećom vrstom maslinovog ulja – lampante. Zbog kiselosti koja premašuje dva, ova vrsta maslinovog ulja mora da se rafiniše, odnosno podvrgava se tretmanu sodom i greje u vakuumu na 230 stepeni, što automatski smanjuje sam kvalitet ulja. Devičansko ulje pak ima kiselost takođe manju od dva, pa je njegov kvalitet takođe dobar.
Dodatni savet: Široko je rasprostranjena zabluda da je dobro samo ono ekstra devičansko ulje (EVOO) na kom piše – hladno ceđeno i prvo presovanje. Prvo, hladno presovanje se zapravo odnosi na tradicionalni način proizvodnje iz prvog pritiska, što je danas u stvari zastarelo, a danas se najbolji kvalitet zapravo dobija modernim centrifugalnim sistemima, tako da ovo prvo nije garancija najboljeg kvaliteta.
Zbog čega je ekstra devičansko ulje uvek naš izbor?
Za redovnu upotrebu ekstra devičanskog maslinovog ulja možemo se zahvaliti našoj dragoj Ani, koja je izričiti zagovorornik zdravog života i mediteranske ishrane, pa je svoje navike vremenom prenela i na sve ostale članove MJTS tima. Sigurne smo da ste primetili da uvek prilikom kuvanja koristimo ekstra devičansko hladno ceđeno maslinovo ulje, jer ova vrsta ulja, kao što smo već napomenule sadrži najmanju količinu kiselosti koja ne utiče na ukus, i najveću količinu polifenola, prirodnog antioksidansa koji štiti ćelije od oksidativnog stresa i maslinovom ulju daje karakterističan gorki ukus. Pored toga ono je takođe bogato vitaminom E koji štiti ćelije našeg organizma, sadrži antioksidanse i doprinosi našem celokupnom zdravlju i imunitetu. Oličenje svih ovih dobrih komponenata nalazi se u ekstra devičanskom maslinovom ulju kakvo je Monini.
Na šta treba obratiti pažnju prilikom korišćenja maslinovog ulja?
Kada je reč o boji i ukusu maslinovog ulja, on može da varira u zavisnost od berbe maslina, a treba znati i to da ukoliko ulje gorči ne znači da je lošeg kvaliteta. Temperatura koja će najviše pogodovati maslinovom ulju jeste sobna temperatura od 12 do 25 stepeni.
Da li se maslinovo ulje sme termički obrađivati?
Kada je o kuvanju reč, dosta ljudi je pod uticajem pogrešnog mišljenja da maslinovo ulje nije dobro termički obrađivati. Baš naprotiv, ekstra devičansko maslinovo ulje je prilikom termičke obrade stabilnije od ostalih ulja, koja se brže razgrađuju i oslobađaju štetne materije. Idealna temperatura za obradu je 180 stepeni, dok će temperatura od 190 stepeni izazvati dim, što ne treba dozvoliti jer se tada oslobađaju štetne materije.
Zbog čega je maslinovo ulje zdravije od ostalih ulja?
Maslinovo ulje, tačnije ekstra devičansko, je glavna odlika Mediteranske ishrane koja je proglašena društvenim dobrom. Stoga maslinovo ulje nikako ne može biti nezdravo. Pored maslinovog ulja Mediteranska ishrana bazira se i na voću, povrću, mahunarkama, ribi, orašastim plodovima, jajima, mlečnim proizvodima i umerenom konzumiranju hrane životinjskog porekla.
Maslinovo ulje spada u grupu dobrih masti koje nisu štetne po vaš organizam i zdravlje, pored toga ova vrsta ulja sadrži samo 14 % zasićenih masnih kiselina, dok su ostatak mononezasićene masne kiseline, koje su najbolje za zdravlje, dok druga biljna ulja sadrže polinezasićene (kukuruz, soja, semenke suncokreta, grožđa), koje su glavni uzročnik holesterola, kao i oboljenja srca i kardiovaskularnog sistema. Takođe, još jedna bitna odlika jeste da maslinovo ulje obiluje omega 9 masnim kiselinama (oleinske kiseline) koje su najefikasnije u ubrzanju metabolizma, pa neće prouzrokovati gojaznost.
A sada prelazimo na ukusne i jednostavne recepte sa maslinovim uljem!
Hrskavi brusketi sa maslinovim uljem i pršutom
Sastojci :
1 baget
ekstra devičansko maslinovo ulje Monini
2 čena belog luka
pakovanje goveđe pršute
100g buđavog sira
pakovanje sveže rukole
nekoliko jezgra oraha
malo brusnice za dekoraciju
Način pripreme:
Isecite baget na kriške, potom svaku od njih istrljajte belim lukom. Napravite marinadu od maslinovog ulja i začina koje volite, pa njome premažite kriške hleba, nakon čega stavite bruskete da se peku. Kada porumene, za šta će im trebati svega 5 minuta, izvadite ih i nastavite sa pripremom. Na tople bruskete prvo naređajte pršutu, potom preko nje stavite rukolu. Rukama izdrobite malo buđavog sira i stavite preko rukole. Za dekoraciju iskoristite malo oraha i brusnica, čiji ukus će se odlično uklopiti uz ostale sastojke!
Caprese salata na štapiću
Sastojci:
Pakovanje čeri paradajza
pakovanje mocarele
sveži listovi bosiljka
ekstra devičansko maslinovo ulje Monini
začini
Kao prilog uz hrskave bruskete možete poslužiti i malo drugačiju verziju Caprese salate, od one poznate, koju ćete napraviti tako što ćete na drveni štapić nanizati prvo jedan čeri paradajz, potom kockicu mocarele i na kraju svež list bosiljka ili rukole. Salatu na štapicu prelijte maslinovim uljem i začinite po želji.
Prijatno!
Možete vi to same!
*** Tekst urađen u saradnji sa brendom Monini ***
NAJPOPULARNIJI Komentari