U poslednje vreme se sve više priča o tome koliko je poželjno jesti krompir, odnosno čujemo razne savete da ovu namirnicu zapravo treba izbegavati. Donekle, ima istine, ali se i mnoge zablude nastaju povodom te činjece.
U nastavku potražite više informacija o krompiru i da li je nužno izbegavati ovu namirnicu kada ste na dijeti.
NE PROPUSTITE: Zdravo mršavljenje uz pomoć vode
Šta je zabluda?
Slatki krompir je postao miljenik sveta zdrave hrane, dok je sav drugi krompir predstavljen kao nepoželjan. "Krompir je pun skroba i ugljenih hidrati sa malo vitamina ili minerala!" Ali to nije baš tačno i evo zašto.
Krompir je zapravo prepun kalijuma, čak više nego banana, a sadrži i korisna vlakna, vitamin C, vitamin B6, plus malo gvožđa i kalcijuma. Kalijum je elektrolit koji podržava funkciju nerava i mišića. Vitamin B6 je ključan za razvoj mozga i pomaže u održavanju ispravnog nervnog i imunog sistema. Gvožđe je ključno za zdravu krv, a kalcijum jebitan za kosti, a kao što verovatno već znate da vlakna pomažu i održavaju neometano odvijanje probavnih funkcija, dok vitamin C podržava zdrav imunološki sistem i potstiče izgradnju kolagena koji je bitan za zdravlje i izgled kože. Takođe, krompir sadrži fitonutrijente poput flavonoida koji djeluju kao moćni antioksidanti - a svima nam je jasno koliko su oni bitni za funkcionisanje svake ćelije u našem organizmu.
Šta je istina?
Istina je da krompir ne bi trebali jesti svaki dan, i da treba obratiti ogromnu pažnju na način priprepreme krompira i njegovo kombinovanje sa drugim namirnicama.
Izbegavajte: prženi krompir, čipseve, i kombinovanje sa drugim ugljenim hidratima. Meso i hleb nikako ne biste trebali da jedete zajedno sa krompirom.
Pronađite zdravije varijante pripreme krompira, kuvani i pečeni krompir sa malo maslinovog ulja su dobre kombinacije. Uz to možete jesti drugo povrće i salatu - i slobodno sve to možete konzumirati i za vreme dijete.
NE PROPUSTITE: Kako dapravilno gubite kilograme i sačuvate zdravlje
Možete vi to same!
NAJPOPULARNIJI Komentari