Nema kuće koja nema peršun, i nema gotovo nijednog jela u koje peršun ne ide, što po originalnom receptu, što proizvoljno. Veoma često se gaji i u kućnim uslovima sa drugim začinskim biljem, ali je ovo zapravo mediteranska biljka. Peršun se od davnina koristi zbog svojih blagotvornih svojstava, a zbog svoje zlene boje i zanimljivog lista, koristi se i kao dekoracija.
Najpoznatiji i najzastupljeniji začin, ali se u narodnoj medicini koristi kao biljka koja rešava brojne zdravstvene probleme - saznajte više u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Istopite masne naslage napitkom od peršuna i spustite nivo holesterola
Na prvom mestu, peršun je poznat kao biljka koja podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, te je veoma korisna za zdravlje bubrega i mokracnih puteva. Naime, koren peršuna deluje kao diuretik pa se koristi za izbacivanje viška tečnosti iz organizma. Tradicionalna medicina čaj od peršuna preporucuje kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, za pročišćavanje morkacnih puteva, ali i za lecenje gastritisa. Pošto se pouzdano zna da efikasno izbacuje bakterije iz urinarnog trakta, dobro je došao u slučaju infekcije mokraćnih organa, i u borbi protiv upornih bakterija kao što je slučaj sa Ešerihijom koli. Često ulazi u sastav čajeva za lečenje žutice i drugih komplikacija nastalih usled problema sa jetrom.
Pored toga što podstiče izlučivanje tečnosti, takođe podstiče i izlučivanje soli u organizmu pa utiče na smanjenje krvnog pritiska. Iz svih ovih razloga - odličan je kod dijeta. Zatim, povećava elastičnost krvnih sudova i tako smanjuje rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti.
Listovi peršuna su izvrstan izvor C vitamina pa je dobro jesti ih i u svezem obliku. Podstice varenje, stimulise izlucivanje otrovnih materija, osvezava dah, tako da efikasno prikriva čak i miris belog luka.
Dakle, peršun se ne koristi kao začin samo zbog svoje arome i dekorativnosti, kada ga dodajete raznim jelima - neka vam na pameti budu i sva lekovita svojstva ovog moćnog zeleniša.
Čaj od peršuna trebalo bi koristiti kao preventivu a ne samo kada se neka tegoba javi. U litar ključale vode dodajte 2 kašike sušenog lista peršuna, ostavite 15 minuta da odstoji, a zatim procedite. Konzumirajte po manju šolju ovog napitka tokom celog dana.
NE PROPUSTITE: Uklonite miris belog luka sa ruku i iz daha
Zanimljivo: Istoričari tvrde da su stari Rimljani davali peršun svojim gladijatorima pre borbe. Verovali da ova biljka daje snagu, ubrzava reflekse i poboljšava mentalne sposobnosti, snalazljivost i visprenost - te su gladijatori redovno konzumirali list ali i semenke peršuna.
NAJPOPULARNIJI Komentari