Search form

  • Home
  • Kosa
    • Frizure poznatih
    • Frizure za 5-10min
    • Pletenice
    • Hipster/rok/pank frizure
    • Skupljena i podignuta kosa
    • Frizure za kraću kosu
    • Frizure za devojčice
    • Nega kose
    • Galerija frizura
  • Šminka
    • Recenzije
    • Šminka poznatih
    • Šminka za 5-15 minuta
    • Osnove šminkanja
    • Dnevna šminka
    • Večernja šminka
    • Nega kože lica
    • Šminka za problematičnu kožu
    • Nokti
    • Galerija noktiju
    • Galerija šminke
  • Moda
    • Stil poznatih
    • Modna pravila
    • Proleće/Leto
    • Jesen/Zima
    • Večernji izlazak
    • Modni detalji
    • Moda za punije dame
    • Galerija mode
  • Uradi sama
    • Galerija uradi sama
  • Fitnes
    • Aerobik
    • Pilates
    • Joga
    • Zumba
    • Galerija fitnesa
  • Telo i duh
    • Zdravlje
    • Nega tela
    • Dijete
    • Galerija Telo i duh
  • Porodica
    • Trudnoća i porođaj
    • Moja beba
    • Mama
    • Galerija Porodica
  • Recepti
    • Slane đakonije
    • Slatki zalogaji
    • Galerija recepata
  • Horoskop
    • Nedeljni horoskop
    • Mesečni horoskop
    • Godišnji horoskop
    • Astroseksologija
    • Bračni horoskop
    • Astrološki sanovnik
    • Karakteristike znakova
    • Ljubavni odnosi
    • Znak i podznak
  • Svaštara
    • Akcije i popusti
    • Vlogovi
    • Vaš kutak
    • Karijera i preduzetništvo
    • Uređenje stana
    • Ljubav
    • Galerija Svaštara
  • Kolumne
    • Galerija Kolumne
  • Upoznaj svet
    • Srbija
    • Svet
Početna
  • Vikend avantura čeka: Ideje za nezaboravne izlete u Srbiji i okolini

  • Mali budžet, velika promena: DIY projekti za osveženje enterijera

  • Hormoni koje svaka žena treba da proverava makar jednom godišnje

  • Kada koža ne voli sunce: Razumevanje alergije na sunce

  • Kako nositi nakit u skladu sa najnovijim modnim trendovima

Telo i duh

Mnogo više od začina - peršun kao čuvar vašeg zdravlja

Nema kuće koja nema peršun, i nema gotovo nijednog jela u koje peršun ne ide, što po originalnom receptu, što proizvoljno. Veoma često se gaji i u kućnim uslovima sa drugim začinskim biljem, ali je ovo zapravo mediteranska biljka. Peršun se od davnina koristi zbog svojih blagotvornih svojstava, a zbog svoje zlene boje i zanimljivog lista, koristi se i kao dekoracija. 

Najpoznatiji i najzastupljeniji začin, ali se u narodnoj medicini koristi kao biljka koja rešava brojne zdravstvene probleme - saznajte više u nastavku teksta. 

NE PROPUSTITE: Istopite masne naslage napitkom od peršuna i spustite nivo holesterola

 

Na prvom mestu, peršun je poznat kao biljka koja podstiče izlučivanje tečnosti iz organizma, te je veoma korisna za zdravlje bubrega i mokracnih puteva. Naime, koren peršuna deluje kao diuretik pa se koristi za izbacivanje viška tečnosti iz organizma.  Tradicionalna medicina čaj od peršuna preporucuje kod artritisa, gihta, bubrežnih problema, za pročišćavanje morkacnih puteva, ali i za lecenje gastritisa. Pošto se pouzdano zna da efikasno izbacuje bakterije iz urinarnog trakta, dobro je došao u slučaju infekcije mokraćnih organa, i u borbi protiv upornih bakterija kao što je slučaj sa Ešerihijom koli. Često ulazi u sastav čajeva za lečenje žutice i drugih komplikacija nastalih usled problema sa jetrom.

Pored toga što podstiče izlučivanje tečnosti, takođe podstiče i izlučivanje soli u organizmu pa utiče na smanjenje krvnog pritiska. Iz svih ovih razloga - odličan je kod dijeta. Zatim, povećava elastičnost krvnih sudova i tako  smanjuje rizik od nastanka  kardiovaskularnih bolesti.

Listovi peršuna su izvrstan izvor C vitamina pa je dobro jesti ih i u svezem obliku. Podstice varenje, stimulise izlucivanje otrovnih materija, osvezava dah, tako da efikasno prikriva čak i miris belog luka. 

Dakle, peršun se ne koristi kao začin samo zbog svoje arome i dekorativnosti, kada ga dodajete raznim jelima - neka vam na pameti budu i sva lekovita svojstva ovog moćnog zeleniša.

Čaj od peršuna trebalo bi koristiti kao preventivu a ne samo kada se neka tegoba javi. U litar ključale vode dodajte 2 kašike sušenog lista peršuna, ostavite 15 minuta da odstoji, a zatim procedite. Konzumirajte po manju šolju ovog napitka tokom celog dana.

NE PROPUSTITE: Uklonite miris belog luka sa ruku i iz daha

 

Zanimljivo: Istoričari tvrde da su stari Rimljani davali peršun svojim gladijatorima pre borbe. Verovali da ova biljka daje snagu, ubrzava reflekse i poboljšava mentalne sposobnosti, snalazljivost i visprenost - te su gladijatori redovno konzumirali list ali i semenke peršuna. 

03.10.2019 08:19
 

Ne propustite

  • Izbegnite neprijatnost LOŠEG DAHA ovim trikovima

  • Ne morate jesti beli luk - stavite ga pod jastuk!

  • Kako da na prirodan način pročistite vazduh od virusa i bakterija

NAJPOPULARNIJI Komentari

Mogu Ja To Sama.com MJTS

Preporuka nedelje!

  • Mesečni horoskop za JUL 2025.

  • Nedeljni horoskop za period od 30.06.- 06.07.2025.

  • Letnji izazov: Postignite balans u životu uz bosonogo hodanje

  • Midi suknja: Letnji outfit s kojim ne možete pogrešiti - modni predlozi

  • Paloma koktel - letnje osveženje

  • Najpopularniji kupaći kostimi: trendovi koje ćete obožavati ovog leta

  • Tri znaka koja VAM ŽIVOT ŠALJE: Nikada ne ignorišite OVA upozorenja

  • Buđenje ženstvenosti: Kako je dekolte promenio moju intimu

  • Ako sređujete kuću vikendom, neka bude kratko: Top saveti!

  • Otkrijte najlepše letnje papuče: Vaš must-have za udobnost i stil

  • Neplodnost: Razumevanje faktora koji utiču na sposobnost začeća

  • Spremni za plažu: Šta sve treba da se nađe u vašoj torbi?

  • Lubenica: slatki dar leta za vaše zdravlje

  • Stavite OVO u svoj novčanik i delujte direktno na finansije: Moć svesne namere

  • Voda od ruzmarina: Vaše savršeno letnje osveženje i tajna lepote!

Mogu ja to sama © 2012-2024. Sva prava zadržana.   Kontakt informacije, Uslovi korišćenjaDesign Crystal Canvas, Dev by WIN Solutions d.o.o

Pročitajte i ovaj tekst!

3 recepta sa toplom vodom za zdravlje, vitalnost i SAVRŠENU liniju

Sigurni smo da vam je poznata preporuka nutricionista da svako jutro na prazan stomak popijete čašu tople vode. Ovaj...
Scroll up