Ako imate utisak da bacate previše hrane i da u smeću ponekad završi bar pola, znajte da niste sami. U pitanju je globalan problem. Supermarketi širom sveta svakog dana bacaju na tone i tone hrane. Možda ovaj globalni problem ne možemo rešiti odmah, ali ga možemo smanjiti na lokalnom nivou i time pomoći kulturi racionalne upotrebe i konzumacije hrane. U nastavku vas čeka par saveta kako da racionalno raspolažete namirnicama, a možda unesete novine i u svoj način ishrane.
NE PROPUSTITE: Kako da znate da li ste ranoranilac ili "noćna ptica"
1. Planirajte obroke unapred
Prvi od saveta se čini i najlogičnijim. Ukoliko unapred napravite raspored obroka za narednih par dana, ili celu nedelju, u skladu s tim ćete napraviti spisak neophodnih namirnica. Znamo koliko je teško držati se spiska, ali imajte na umu da je to za opšte dobro, a i dobro vas samih.
2. Kupujte samo potrebne količine hrane
Čak i kada pratite spisak, desi se da pogrešite u proceni i kupite previše. Ako znate da se bliži put, opušteno kupite dva limuna u prodavnici ili pola kilograma voća na pijaci. Vaše je pravo da odaberete količinu koja vam je potrebna. Na ovaj način ćete pored hrane, štedeti i novac.
3. Iskoristite namirnice koje već imate
Lako nas namami nešto što još nismo probali - najsvežije lubenice na početku sezone ili keks koji se tek pojavio u prodavnicama. Ukoliko kod kuće imamo voće ili neki otvoreni slatkiš, a donesemo nešto novo, najverovatnije će ono staro biti zanemareno dok me ne prođe rok. Preostalu, manju, količinu voća i povrća uvek možemo iskombinovati i napraviti pravu letnju salatu.
4. Pokušajte da pronađete novu ulogu za namirnice koje ste hteli da bacite
Pre nego što bacite hranu, dobro razmislite da li sastojak možete iskoristiti na neki novi način. Sazrelo voće možete iskoristiti za pravljenje raznih vrsta smutija, ili za maske za lice. Neuspelu koru za tortu, koja je ispucala i raspada se, možete izmrviti i dodati u sladoled, ili joj dodati sveže umućen šlag i voće. Internet je pun recepata kojima je jedan od sastojaka stari hleb. Budite kreativne, ali pazite na rok upotrebe.
5. Redovno proveravajte stanje hrane
Jednostavno je – ukoliko nam nešto nije pred očima, najverovatnije ćemo zaboraviti da smo to kupili. Tako se može desiti da zaboravimo na neku teglu zimnice u ostavi ili otvoreni sos koji u frižideru stoji iza ostalih namirnica. Neophodno je da u svoj nedeljni raspored uvrstimo i proveravanje hrane, i u frižideru i u ostavi.
NE PROPUSTITE: Spremanje za dug put - šta da obučete, a šta da ponesete u ručnom prtljagu
Naši saveti bi trebalo da vam pomognu da pažljivije birate vrstu i količinu hrane, kao i da svesnije planirate svoje obroke. Dodatni benefiti su i ušteda novca i, nadamo se, raznovrsnija ishrana, koja će vam svakako prijati.
NAJPOPULARNIJI Komentari