Ukoliko ste raspoloženi za divnu postlasticu koja se topi u ustima - tahini kolačići su pravi izbor! Možete ih grickati i kao slatku užinu, uz kafu ili čaj. Tajna njihovog laganog, a bogatog ukusa je u tahini namazu, po kojem su kolačići i dobili ime. Tahini namaz ili pastu, možete nabaviti u prodavnicama zdrave hrane. Recept za zdrave, a preukusne tahini kolačiće, potražite u nastavku!
NE PROPUSTITE: Uskršnji cvetići s piletinom + šaranje jaja - kuvamo za one koje volimo
Tahini namaz pravi se od mrvljenog susamovog semena. Veoma je zastupljen u azijskoj i mediteranskoj kuhinji. Znamo koliko je mediteranska dijeta zdrava - proglašena je najboljom dijetom u 2019. godini! Inspirisani najboljom dijetom, krenuli smo u potragu za savršenim desertom i pronašli izvanredne tahini kolačiće. Evo i recepta:
Potrebno:
110 g maslaca (ili 120 ml ulja, za posni recept)
100 g šećera
135 g brašna
prstohvat soli
pola kašičice praška za pecivo
1 kašičica ekstrakta vanile
110 g tahini namaza
120 g blanširanih badema (za dekoraciju možete koristiti i seme susama)
Priprema:
Zagrejte pećnicu na 180 stepeni. U manjoj činiji pomešajte suve sastojke - brašno, so i prašak za pecivo. U većoj činiji dobro izmiksajte maslac i šećer. Zatim dodajte sve pripremljene suve sastojke, ekstrakt vanile i, naposletku, tahini. Sve dobro izmešajte. Pripremite pleh i obložite ga papirom za pečenje. Od testa pravite omanje loptice, ili koristite pola kašike testa za svaki kolačić. Kuglicu blago pritisnite i stavite badem u sredinu ili pospite susamovim semenom. Pecite 14 -15 minuta u unapred zagrejanoj pećnici.
I to je sve
NE PROPUSTITE: Ćeten alva sa orasima - recept kom nećete odoleti
Uživajte u svojim kolačićima, uz kafu ili čaj. Grickajte ih za doručak ili slatku užinu. Ako želite da vaši kolačići budu posni, umesto maslaca dodajte 120 ml ulja. Prijatno!
Foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari