Svež, kuvan, ceđen... Paradajz je pravi biser među povrćem koji će vam pomoći ne samo da skinete koji kilogram, već i da propisno prodrmate vaše telo i bar malo očistite od raznoraznih toksina.
Dijeta koja je pred vama nudi vam mogućnost da za 5 dana izgubite do 3 kilograma i usput se osećate sjajno. Dijeta je stroga utoliko što za (skoro) svaki obrok (a ima ih četiri) treba jesti paradajz i to u nešto većim količinama nego što je uobičajeno. Optimalno je jesti i svež i kuvan paradajz (pire i sok). Razlog je jednostavan: svež paradajz je bogat vitaminom C koji većim delom nestaje pri termičkoj obradi, ali zato kuvani paradajz sadrži materije koje su odlična zaštita od slobodnih radikala.
Petodnevni jelovnik
1. dan
Doručak: 2 kriške tosta od crnog hleba sa malo margarina i kašičicom meda i čaj ili kafa bez šećera.
Ručak: Velika paradajz salata sa sirom
U većoj činiji napraviti salatu od sledećih sastojaka:
* 150 g nemasnog sira (izdrobljenog)
* 350 g svežeg paradajza
* 1 kašika maslinovog ulja
* 1/2 kašičice začinskog bilja po ukusu (odlično idu bosiljak i origano)
Sve dobro promešati i dodati na krupnije komade izlomljenu krišku tostiranog integralnog hleba. Salatu pre jela petnaestak minuta prohladiti u frižideru.
Užina: 1 nektarina
Večera: Testenina u sosu od paradajza
* Dve šargarepe iseći na kockice i pržiti na malo maslinovog ulja, dodati 50ml soka od paradajza i pržiti još pet minuta. Dodati 400 g paradajza sitnije sečenog, posoliti, pobiberiti i začiniti sa kašikom pavlake (12% mm). Kuvati desetak minuta na umerenoj vatri. Ovaj preliv sipati preko sveže skuvane testenine (najbolja je ovsena ili ječmena). Količina suve testenine (pre kuvanja) je 60 grama.
2. dan
Doručak: 200g polumasnog jogurta (1,5% mm) pomešati sa kašikom meda i dodati dve velike kašike ovsenih pahuljica.
Ručak: Grčka salata
* Luk iseći na kolutove, dodati dva paradajza isečena na krupnije komade, veći krastavac takođe isečen na krupnije komade, dve kašičice limunovog soka, kašiku maslinovog ulja, so, biber, malo majčine dušice i 2-3 crne masline. Sve dobro promešati i ostaviti oko 10 minuta da sastojci "odleže". Ukrasiti sa 30g ovčijeg sira (izdrobljenog) i kockicama od jedne kriške ražanog hleba.
Užina: Komad voća ili šoljica kafe sa 2 - 3 keksa od integralnog brašna.
Večera: Supa sa oslićem
* Dve glavice luka pržiti na malo ulja, dodati dva veća paradajza sečena na krupnije komade i 2,5dl supe od povrća. Sve to kuvati na tihoj vatri oko 10 minuta. Smesu procediti kroz sitno sito, dodati so, biber, na vrh noža šećera, 125g skuvanog pirinča i pečen filet oslića. Ukrasiti kašikom kisele pavlake.
3. dan
Doručak: Integralno pecivo sa dve kašike polumasnog sira. Na jednu polovinu peciva namazati sir i staviti krišku paradajza i malo iseckanog mladog luka, drugu polovinu premazati medom.
Ručak: Tortilja
* Iseći 300g paradajza i 100g pečurki na krupnije komade. Dva jaja, četiri kašike mineralne vode, dve kašike zeleni, so i biber pomešati. Pečurke i paradajz staviti u zagrejan i lako nauljen tiganj, preko staviti jaja i na tihoj vatri ostaviti da se spoji. Servirati toplo ili hladno na podlozi od dve kriške ražanog hleba.
Užina: Dve šargarepe iseći na dva štapića i uviti u 30g ćureće šunke + 1dl soka od paradajza (svež ili kuvan).
Večera: Meso sa paradajzom
* Ispeći 125g goveđih šnicli u tiganju bez dodatne masnoće i po ukusu začiniti. Pola glavice luka pržiti na malo maslinovog ulja. Dodati 400g paradajza isečenog na kocke i malo majčine dušice i sve to pržiti na jakoj vatri par minuta. Obrok kompletirati jednim tostom od ražanog hleba.
4. dan
Doručak: Dve kriške tosta namazati kašikom krem sira i odozgo staviti po jednu šnitu šunke + 2dl soka od paradajza (svežeg).
Ručak: Hladni gaspačo
* Skuvati 500g paradajza, papriku i veći krastavac iseći na kocke i izmiksati sa kašikom maslinovog ulja, belim lukom i dve izmrvljene kriške tosta. Dodati so i biber i ohladiti pre serviranja.
Užina: Napraviti sendvič od kriške tosta sa susamom, kriškom dimljene ćuretine i odozgo staviti paradajz isečen na deblje kolutove.
Večera: Paradajz sa pirinčem
* Odseći vrh sa dva paradajza, izdubiti ih i staviti u vatrostalnu posudu. Smesu za punjenje napraviti od 50 g polumasnog sira i 125 g kuvanog pirinča, malo bosiljka, paradajza isečenog na kockice i belog luka. Napuniti paradajz i posuti sirom. Peći u zagrejanoj rerni 15 minuta.
5. dan
Doručak: 2 dl soka od paradajza (kuvanog) i 2 tosta tanko premazana topljenim sirom sa kolutovima paradajza odozgo
Ručak: Italijanska salata
* Iseći na kocke tost hleb i 400 g paradajza, dodati malo zelene salate. Preliti sa dve kašike maslinovog ulja i sirćeta, dodati so i biber. Preko toga posuti kockice tosta.
Užina: Jabuka, kivi i nana
* Kivi i jabuku iseći na kocke i pomešati sa nekoliko kapi meda. Dodati par listića sveže nane.
Večera: Ratatuli
* Za ovo jelo potrebno je na kocke iseći 200 g krompira, četiri šargarepe, dva praziluka, 100 g pečuraka i četiri stabljike celera. Iseckati dve glavice luka i dva češnja belog luka, zagrejati dve male kašike ulja i dodati povrće i krompir. Začiniti solju, biberom i origanom. Doliti 100 ml supe od povrća i sve to kuvati poklopljeno oko 10 min. Dodati šolju (2,5 dl) kuvanog paradajza. Sve kuvati na tihoj vatri 15 minuta.
Dodatne napomene:
* Ukoliko ste gladni između obroka možete slobodno konzumirati 2 dl soka od paradajza (svežeg ili kuvanog).
* Postoje izveštaji (još uvek u dometu glasina) da paradajz sok ima veću tendenciju sagorevanja masnih naslaga, ako mu se doda na vrh noža bibera.
I, naravno, ne zaboravite fizičku aktivnost, makar to bila i 30minutna šetnja !
Možete vi to same !
NAJPOPULARNIJI Komentari