O trans-mastima se vrlo često priča u kontekstu zdrave odnosno nezdrave ishrane, i skoro pa je stvoren tabu u tome da li treba da ih konzumiramo ili ne. U vezi sa tim često nastanu i zablude, naravno usled nedostatka informacija na ovu temu. Kao na primer zabluda da su sve trans-masti iste! Stoga, kako biste znali šta je po vaš organizam zdravo i poželjno, a šta je to što treba da izbegavate, prvo se dooobro informišite o tome šta ova vrsta sastojaka podrazumeva.
Stoga vam u nastavku otkrivamo sve što treba da znate o trans-mastima u ishrani i kako utiču na vaše zdravlje.
NE PROPUSTITE: Dijeta prema krvnim grupama - koja ishrana je najbolja za vas
Prvo i osnovno, postoje prirodne i postoje veštačke tran-masti, i da - bitno se razlikuju. Prirodne trans-masti su komponente uzete iz životinjskog crevnog sistema, i čine 3 do 5 % masti u mlečnim proizvodima, kao i 3 do 9 % masti u proizvodima od govedine i jagnjetine.
S druge strane, veštačke tj. industrijske trans-masti se dobijaju nakon što se namirnice industrijski procesuiraju, kako bi se produžio njihov rok trajanja, i one za razliku od prirodnih, od kojih su neke i poželjne, su štetne po vaše zdravlje!
U svakom slučaju, i kod prirodnih treba razlikovati trans-masti koje su dobre i poželjne, od onih koje treba izbegavati, a naročito treba biti oprezan sa veštačkim trans-mastima.
Svakako, evo informacija na tu temu koje će vam pomoći da unapredite svoju zdravu ishranu!
Dobre prirodne trans-masti
Pojedine prirodne trans-masti, koje se nalaze u govedini, mlečnim proizvodima, potom one trans-masti koje nalazimo u avokadu, kokosovom ulju, kao i orašastim plodovima, i te kako treba da konuzimirate jer su dobre za vaše zdravlje - pozitivno utiču na rad srca, vaskularni sistem, pomažu kod gojaznosti.
Dakle, ne treba da ih isključujete iz ishrane, jer nije tačno da su sve štetne već da pazite koje birate. Tako, kada pravite kolače, vaš izbor svakako treba da bude puter, a ne margarin!
Veštačke trans-masti
Iz već pomenutih razloga, kod veštačkih trans-masti ne postoji dilema, one su i te kako loše po vaše zdravlje. Redovnim konzumiranjem mogu dovesti do ozbiljnih oboljenja:
Rizik od srčanih i vaskularnih oboljenja - U ovom slučaju se ne radi o pretpostavkama, već o činjenicama koje su bazirane na naučnim istraživanjima. Rizik od srčanih udara i začepljenja atrerija se kod onih koji jedu veštačke trans-masti uvećava za više od 20 %! Takođe, kod onih koji su dobr masti zamenili lošim trans-mastima, dobar holesterol se smanjio za 21 %, što je ozbiljan rizik!
Rizik od kancerogenih oboljenja - Loše trans-masti se dovode u vezi i sa kancerogenim promenama, mada su istraživanja na ovu temu tek u povoju.
Dijabetes - Čvrsta veza između dijabetesa i loših trans-masti još nije uspostavljena, ali veliki broj analiza i to prvenstveno nad ženama (više do 80 hiljada žena je obuhvaćeno studijama) otkrivaju da se rizik od dijabetesa uvećava za čak 40 %! Takođe, da ne ozostavimo i problem sa gojaznošću.
Refluks želudačne kiseline - Želudačna kiselina koja može izazvati brojne neprijatnosti uvek je povezana sa lošim mastima!
Šta da izbegavate?
U nekim slučajevima nam je lako da razlikujemo dobre od loših tran-masti. Ipak, one loše su nekad prikrivene. Zato evo saveta koju vrstu namirnica bi trebalo da izbegavate: Smrznuta hrana, pržena hrana, kupovni puter od kikirikija, MARGARIN - veštački proizvod koji samo imitira puter tj. maslac, krofne, hamburgeri, konzervirana hrana.
Verujemo da će vam ove informacije i te kako koristiti.
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari