Božić je jedan od najradosnijih praznika kada je cela porodica na okupu i kada se priprema svečana praznična trpeza. Kao i uvek, najzanimljiviji su običaji, koji su raznoliki i variraju od kraja do kraja. Tako, na primer, svi znamo da se rano na božićno jutro pravi česnica, u koju se stavlja novčić, pa ko ga pronađe cele godine će ga pratiti sreća, potom da se priprema žito, ali tu je još jedno naše staro tradiocionalno jelo, koje je upravo na božićno jutro nezaobilazno na svečanoj trpezi, i to u mnogim našim krajevima. U pitanju je cicvara, za koju se ujedno smatra da je jelo kojim treba prekinuti božićni post, te je ona prvo što se jede na božićno jutro, zajedno sa česnicom koju lome ukućani.
Ono što je izvesno, jeste da je cicvara ,koja je zapravo varijacija na temu kajmaka - samo bogatija, jako ukusna. A kako se pravi prava božićna tradicionalna cicvara, saznajte u nastavku teksta.
NE PROPUSTITE: Jednostavna i ukusna lešnik torta - recept
Sastojci:
300 g zrelog kajmaka
300 g kukuruznog brašna - belo ili žuto
600 ml mleka
So
Foto: izvor
Priprema:
U vruće meko dodajte kajmak, pa sve to stavite na šporet dok ne provri. Potom smanjite temperaturu, pa postepeno kašiku po kašiku dodavajte kukuruzno brašno i konstantno mešajte kako se ne bi stvorile grudvice. Cicvara treba da se zgusne, ali ne treba da bude ni retka ni odviše gusta, već srednje gustine.
Takođe, smatra se da je tajna pripreme ovog jela u tome da treba uvek da se meša u istom smeru. Dodajte i so po želji. Kada se cicvara zgusne, sklonite je sa ringle, i videćete da se mast od kajmaka pomalo odvaja - to je zna da je gotova.
Cicvara se služi dok je vruća.
NE PROPUSTITE: Čuvena Saher torta - recept
Možete vi to same!
Naslovna foto: izvor
NAJPOPULARNIJI Komentari