U poslednje vreme se sve više govori o čuvenom francuskom kolaču, tipičnom za ovu zemlju sladokusaca, koji je sve više počeo da zauzima počasno mesto u poslastičarnicama širom sveta. Kremast, sa nama omiljenim žutim filom, lak za pravljenje, bez komplikovanih sastojaka, i sa savršenstvom ukusa koji ostaje u ustima, vrlo brzo smo shvatili da ovaj dezert ima sve potrebne karakteristike da ga svrstamo u našu rubriku slatkih zalogaja. Inače, neki izvori kažu da je ovaj kolač bio omiljena poslastica Napoleona! Ne sumnjamo da će postati omiljeni mnogima od vas.
U svakom slučaju, u nastavku vas čeka recept i uputstva za pripremu Mille-feuille - svetski poznatog kolača.
NE PROPUSTITE: Recept za najukusniji francuski omlet - brzo i jednostavno
Potrebni sastojci:
200 g lisnatog testa
Prah šećer
600 ml mleka
Štapić vanile ili ekstrakt vanile
3 jaja
60 g gustina
150 g klasičnog šećera
100 g čokolade za kuvanje za glazuru
Uputstvo za pripremu:
Razvucite lisnato testo u većih pleh - možete onaj veličine rerne. Za ovo će vam trebati malo brašna kako se testo ne bi lepilo. Stavite u pleh papir za pečenje, pa preko razvučeno lisnato testo i pecite 15 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni.
Potom izvadite pleh, preko testa stavite papir za pečenje, pa ga poklopite drugim plehom - ne treba da bude pretežak, kako se testo ne bi previše diglo. Potom vratite u rernu na još 20-ak minuta. Pre nego što vratite testo u rernu najbolje bi bilo da ga presečete na tri jednaka dela tako da dobijete oblike pravougaonika.
Izvadite pleh iz rerne, sklonite gornji pleh i papir za pečenje, pa pospite lisnato testo prah šećerom, i onda ga vratite u rernu koju ste prethodno pojačali na 260 stepeni, ili koliko vam je već maksimalno, i ostavite tako još oko 5 minuta, kako bi testo postalo hrskavo. Ovde morate sve vreme paziti da se korice ne prepeku.
Kada ste završili sa ovim delom, prelazite na fil:
Stavite u šerpu mleko i pola količine šećera zajedno sa štapićem vanile ili vanilinim ekstraktom po ukusu. Dok čekate da mleko proključa u drugoj posudi umutite jaja, drugu polovinu šećera i gustin. Kada mleko proključa dodavajte polako žutu smesu uz konstantno mešanje kako se ne bi stvorile grudvice i smanjite temperaturu kako vam fil ne bi zagoreo. Kada je smesa dovoljno gusta sklonite je sa ringle i ostavite da se prohladi.
Potom filujete korice tako što između prve i druge i druge i treće stavljate fil, i to pomoću šprica kao na fotografiji.
Završavate sa koricom, preko koje treba da dođe fondan (ovaj deo možete i da preskočite), a kako da ga napravite saznajte OVDE.
Na kraju je ostalo da fondan išarate čokoladom za kuvanje koju ste prethodno otopili kao kad pravite glazuru.
I vaš predivni mille-feuille kolač je spreman da ga servirate! Prijatno.
NE PROPUSTITE: Musaka sa tikvicama + kompot od jabuka - kuvamo za one koje volimo
Možete vi to same!
Foto izvor: http://www.roadtopastry.com
NAJPOPULARNIJI Komentari