Koliko puta smo samo gledali TV emisije sa poznatim svetskim kuvarima, i divili se njihovom umeću, kao i lakoći sa kojom za čas naprave raznorazne slatke i slane delicije, koje izgledaju kao prava umetnička dela. Verujemo da ste i vi pomislili da je njihova spretnost u kuhinji za nas nemoguća misija. Ipak, možda postoji način da i mi dobijemo barem malo od tog kulinraskog umeća, i to tako što ćemo konačno otkriti neke njihove male-velike tajne, od kojih zavisi i ukus i izgled mnogih obroka. Stoga, nastavite sa čitanjem - čekaju vas trikovi profesionalnih kuvara koji će unaprediti vaše kulinarske veštine.
NE PROPUSTITE: Zanimljivosti - 8 neverovatnih činjenica o životu Starih Egipćana
Ovih nekoliko trikova sigurno će vam olakšati put do kulinarskog genija.
Savršeno ispečeno meso
Sigurni samo da i vi želite da vaš komad šnicle ili biftek ispadne baš kao ovaj na slici. Kako biste to postigli, potrebno je da osigurate dve stvari - prvo: Izvadite meso iz frižidera 1-2 sata ranije kako bi se stemperiralo, to će mu omogućiti ravnomerno pečenje: a drugo: Dobro iscedite su vodu iz mesa da biste dobili ovu zlatno-braon boju.
Lako do sočnog mesa
Priprema ćurećeg ili pilećeg mesa može biti nezgodna jer se često desi da meso bude prepečeno i suvo. Kako biste to izbegli, predstavljamo vam jedan fantastičan trik kojim se služe profesionalni kuvari: Napravite nešto poput marinade, tako što ćete pomešati u dubljoj posudi 700-800 ml vode, 60 g soli i isto toliko šećera. Potopite u to meso, i ostavite ga u frižideru proporcijalno količini istog - 1 sat za 1 kg mesa.
Pre pečenja ne zaboravite da meso dobro osušite.
Aromatični začini
Začini poput, na primer, crnog bibera u zrnu ili kima, izrazito su aromatični, a kako biste baš tu notu aromatičnosti izvukli iz njih, predlažemo da ih prvo stavite na tiganj na nekoliko minuta, i to na srednjoj temperaturi, dok ne osetite da ispuštaju mirise, zatim da ih sameljete u blenderu ili pomoću tučka, pa tek onda korsitite kao dodatak obrocima.
Vazdušasto testo
Ako ste mislili da je vazdušasto testo nemoguća mislija, odmah ćemo vas razuveriti - sve što je potrebno jeste da jedno veče pre pripreme istog izvadite puter i jaja iz frižidera i videćete da će ovaj jednostavni trik uroditi plodom.
Savršen pire krompir
Svi volimo kada dobijemo idealno kremastu strukturu pire krompira bez grudvica. Osim što je potrebno da ga dobro izgnječite sa puterom i mlekom, profesionalni kuvari naglašavaju još jedan momenat - dobro iscedite i osušite krompir posle kuvanja. Jednostavno da jednostavnije ne može biti!
Kremasti potaž
Pre nego što otpočnete sa kuvanjem potaža od povrća, prvo ga kratrko propržite na tiganju sa maslinovim uljem - to će biti idealna priprema za kremasti potaž, i sigurno će doprineti tome da vaše jelo bude mnogo ukusnije.
Dodajte malo šećera svojim jelima
Šećer ne služi samo za pripremu kolača, već može biti bitan sastojak i u pripremi slanih jela. Tačnije, kada god u prirpemi obroka koristite paradajz, bilo sveži, kuvani ili pasirani, obavezno dodajte malo (1-2 kašičice) šećera - ukus će biti mnogo bolji jer će šećer neutralisati prirodnu kiselost paradajza.
Savršeno prženo jaje na oko
Naizgled najlakši obrok za pripremu, ali defnitivno nije svako jaje na oko jednako dobro uspelo. Trik je u sledećem - tiganj mora da ima tanko dno, jaje pržite na puteru (1/2 kašike putera za 3 jaja), koji treba sporo da se otopi, odnosno jaja pržite sve vreme na niskoj temperaturi, i to oko 4-5 minuta.
Bistra supa
Bistra pileća ili goveđa supa nije tako težak zadatak iz trikove profesionalnih kuvara. Bitno je da primenite sledeća uputstva: Meso sve vreme kuvate na nižoj temperaturi, i to bez poklopca, ukupno oko 3 sata, a povrće dodajete tek nakon sat i po vremena.
Hrskavi hleb
Zlatno žuta korica i hrskavi domaći hleb, čiji miris se širi po kući je prava rapsodija kulinarskih čari, a kako bi i vaš bio baš takav, potrebno je da tokom pečenja hleba u rernu stavite i vatrostalnu posudu sa vodom, kako bi se stvorila para, koja će delovati poput magije na izgled i ukus vašeg hleba.
NE PROPUSTITE: Govor tela - 7 trikova za vašu bolju komunikaciju sa drugima
Možete vi to same!
Foto izvor: brightside.com
Naslovna foto: virainternational.com
NAJPOPULARNIJI Komentari