Povrće je apsolutno preporučljivo kao deo zdrave ishrane i svakodnevno ga koristimo u pripremi najrazličitijih obroka. Ipak, retko kad se susretnemo sa oblicima i bojama pojedinih vrsta povrća za koje bismo se najpre zapitali da li su uopšte rasle na našoj planeti! Ipak, ako je izgled čudan, ne mora da znači da je i ukus. Stoga, u slučaju da se susretnete sa, na primer, šarenim kukuruzom, nemojte misliti da vas oči varaju – tako nešto zaista postoji!
U nastavku pogledajte povrće kakvo do sada sigurno niste videli.
NE PROPUSTITE: 10 najmanjih država na svetu za koje niste ni znali da postoje!
Romanesco brokoli
Foto: instagram.com
Ovo vanzemaljsko povrće se gaji u Italiji, a nastalo je ukrštanjem karfiola i brokolija. Pun je nutrijenata kao što su: karotin, Vitamin C i cink. Sadrži manje vlakana od brokolija i lakše se vari. Romanesko ima vrlo delikatan ukus.
Jagodasti spanać
Foto: instagram.com
Ovo čudo prirode na stabljikama običnog spanaća ima bobice koje neodoljivo podsećaju na bobice jagode ili borovnice. I jedno i drugo je jestivo, dakle i list i bobice. Ovaj spanać obiluje gvožđem, a sadrži isti procenat proteina kao i mleko u prahu, tako da se toplo preporučuje anemičnim osobama. Bobice su bezukusne, ali ipak bogate vitaminima.
Ljubičasti krompir
Foto: instagram.com
Ljubičasti krompir potiče iz Perua i Kolumbije. Ljubitelji zdrave hrane su prosto ludi za njim, jer je preukusan, pun antioksidansa, a njegova svojstva su lekovita za mnoge bolesti
Nopal kaktus
Foto: instagram.com
Meksikanci su prosto ludi za ovim kaktusom. I to toliko, da su ga uvrstili u svakodnevnu prodaju po supermarketima pored krompira i kukuruza. Nopal je bogat vitaminima i pomaže u mršavljenju. Može da se jede u salati, grilovan, a kada se marinira ima ukus sličan kiselim krastavčićima.
Šareni karfiol
Foto: instagram.com
Ovakav karfiol izgleda kao gomila nekog lepog cveća koje bi bilo sjajno za dekoraciju doma. Isto tako, podjednako je zdrav i bogat vitaminima kao i regularni karfiol.
Koren lotusa
Foto: instagram.com
Ova povrćka je naročito popularna u Aziji, i to najviše u Kini, Japanu i Tajlandu. Takođe je zovu i fungi riba povrća, pošto je poznato da ukoliko se dobro ne očisti i ne skuva, koren lotusa može biti otrovan. Njegova poznata svojstva antioksidansa, vitamina i amino-kiselina poznata su vekovima. Bogat je vitaminima i amino-kiselinama, a poznat je i kao antioksidans.
Šareni kukuruz
Foto: instagram.com
Ovaj kukuruz je čedo jednog američkog farmera, a koristi se uglavnom za prvaljenje kokica ili kukurznog brašna. Dok se kuva ne gubi boju, ali je zato izuzetno težak za jelo.
Ukoliko budete imali priliku, obavezno probajte neke od ovih vrsta povrća!
Naslovna foto: inhabitat.com
NAJPOPULARNIJI Komentari